Zmajići napravili nevjerovatan preokret u finišu za plasman u četvrtfinale

Muška juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hecegovine pobijedila je Sloveniju rezultatom 65:59, u okviru osmine finala Evropskog prvenstva u Slovačkoj.

Iako smo dobro počeli meč, Slovenija je uspjela da napravi seriju 0:13 i prvu dionicu je dobila sa 12:17. Ipak, naši momci su se probudili u drugom periodu, te su uspjeli preokrenuti rezultat koji je nakon 20 minuta igre glasio 30:28 u korist Zmajića.

Treća četvrtina je minimalno pripala Slovencima, pa se u posljednjih deset minuta igre ušlo sa potpunim rezultatskim egalom (46:46). Na našu žalost u tim trenucima razigrao se najbolji slovenski igrač Kralj, te je pet minuta prije kraja rezultat bio 51:59. Ipak, sjajni Adžić je sa sedam uzastopnih poena dvije i po minute prije kraja Zmajiće doveo na zaostatak od 58:59 i uslijedila je prava drama.

Čampara je potom pogodio za 60:59, a zatim i novim njegovim košem otišli smo na 62:59 minutu i po prije isteka vremena. Kada je Gorbachov promašio dva slobodna bacanja, jasno je bilo da slavlje može početi, a na kraju je bilo 65:59.

Čampara sa 20 poena bio je prvo ime u našem timu, a sjajnu rolu je imao i Adžić sa 17 ubačaja, Sikiraš je dodao deset, a Kamenjaš devet poena. Kod Slovenaca najefikasniji je bio Kralj sa 18 poena.

U četvrtfinalu BiH će igrati protiv boljeg iz duela Njemačka-Srbija, a ovim trijumfom i definitivno smo osigurali opstanak u A diviziji, što je bio primarni cilj.