Zašto svakodnevno treba jesti krastavce?

pokit_ce169541394fb573900fb1bf0e0e8d38Krastavci spadaju među najuzgajivanije povrće na svijetu, a jedna su od najboljih namirnica za opšte zdravlje. Zato sljedeći put put u svoju korpu ubacite krastavce, jer time sebi činite veliku uslugu.

Hidratacija tijela 

Ako nemate naviku da pijete dovoljno vode, jedite hladne krastavce, jer oni sadrže čak 90 % vode.

Hlade i iznutra i spolja 

Pravi su izbor za vruće dane, jer hlade organizam iznutra i spolja. Ako ste dobili opekotine od sunca, na upaljeno mjesto stavite hladne kriške krastavca.

Eliminišu toksine 

Voda iz krastvca djeluje kao čistač organizma, a ako ih redovno jedete pomoći će vam da se oslobodite kamena iz bubrega.

Dnevna doza vitamina 

Krastavci sadrže dosta vitamina. Pokrenuće imunološki sistem i dati energiju. Ne skidajte koru s krastavca, jer je ona puna vitamina C i zadovoljiće 12% dnevne potrebe za tim vitaminom.

Krastavac je bogat kalijumom, magnezijumom i silicijumom. Zato banje nude veliki broj tretmana u kojima krastavci imaju glavnu ulogu.

Za varenje i mršavljenje 

Zbog visokog udjela vode i malo kalorija ovo je supernamirnica za sve koji imaju problema s probavom i viškom kilograma. Neka krastavci postanu sastavni dio vaših jela – od njih možete napraviti čorbu ili ih jesti kao salatu. Žvakanje krastavca dobar je trening i za vilicu, a zbog vlakana koje sadrži odličan je i za želudac. Ako ga jedete svaki dan, pomoći će i kod hronične opstipacije (zatvora).

Reguliše krvni pritisak 

Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalijuma i magnezijuma koji delotvorno regulišu krvni pritisak. Zato je krastavac dobar za regulaciju i visokog i niskog pritiska.