YouTube uvodi nove opcije

Korisnici najvećeg svjetskog videoservisa uskoro će pomoću nove opcije biti u mogućnosti da ograniče koliko dugo ćete ga gledati.

Novi alati koji su prilično jednostavni za korištenje bi trebali da postanu globalno dostupni do kraja sedmice.

Alati se sastoje od kolekcije statističkih podataka o tome koliko ste vremena proveli gledajući videozapise na tom internet-servisu (uključujući YouTube Music i YouTube TV), nekoliko dodatnih opcija pomoću kojih možete da odredite koja obavještenja ćete da primate od Googleovog videoservisa i koliko često, kao i mogućnost postavljanja ograničenja gledanja.

Statistički podaci podijeljeni su na gledanje tokom današnjeg i jučerašnjeg dana i protekle sedmice, a sadrže i sedmični prosjek. Temelje se na onome što se može naći u vašoj historiji pregleda. Ako je obrišete ili ne uključite, podaci neće biti precizni.

Nije jasno da li se računaju videozapisi pregledani dok niste bili spojeni na internet, a ako imate više kanala na YouTubeu pod istim korisničkim nalogom pri Googleu, bit će dostupni podaci samo za gledanje koje ste objavili dok ste bili ulogovani u svoj glavni korisnički nalog.

Kako biste došli do statističkih podataka na mobilnom telefonu, dovoljno je da otvorite YouTube i potom kliknete na svoj profil u gornjem desnom uglu kako biste otvorili meni s postavkama. U njemu pronađite opciju “Time watched”.

Što se stonih računara tiče, izgleda da u Googleu još nisu nadogradili web-interfejs za YouTube da bi podržavao novu funkciju, piše Gizmodo.