VIDEO: Jeste li znali da je prva poslijeratna bh. omladinska radna akcija održana u Kaknju?

Prva poslijeratna bh. omladinska radna akcija „Bobovac 2006.“ održana je u Kaknju u organizaciji UG „Alternative“ Kakanj.

U sedmodnevnoj akciji su učestvovali mladi iz  6 BiH općina: Jablanica, Kakanj, Konjic, Travnik, Sarajevo i Zenica te mladi iz  Republike Hrvatske, Kanade i SAD- a.

Učesnici kampa „Bobovac 2006“ uredili su pješačku stazu do Bobovca i postavili klupe uz stazu, očistili izvore pitke vode i uredili izletište Bukovica u podnožju kraljevskog grada Bobovca.

Omladinske kampove „Kamenica 2006.“ i „Tajan“ 2006. Alternative organiziraju u partnerstvu sa SNIK „Atom“ iz Zavidovića te aktivno sudjeluju u zagovaranju za donođenje Zakona proglašenju Spomenika prirode “Tajan”

Od 2006.-2011.  UG  „Alternative“ Kakanj organizira  10 omladinskih međunarodnih kampova sa preko 300 učesnika iz 11 zemalja svijeta.

Četiri petnaestodnevna kampa organizirana su u suradnji sa ISV (International student Volunteers) Posebna atrakcija bila je izgradnja kamenih ložišta u okviru uređenja izletišta na Bukovici. Slijedi prilog koji je snimljen 2009. godine a koji prikazuje mišljenje stranih studenata o ovom kampu: