Veliki broj učesnika pohoda na Bobovac, uz intoniranje himne podignute zastava BiH i zastava srednjovjekovne Bosne

Više od 300 učesnika jučer je pohodilo Bobovac, kraljevski grad srednjovjekovne Bosne i još jednom pokazalo kako se voli i poštuje svoja domovina i baštini kulturno i historijsko nasljeđe.

Ovaj pohod je našeg projekta “Pohodimo BiH” Studentskih pohoda i koji se nastavlja i u narednom periodu.

U čast ovog mjesta uz intoniranje himne podignuta je na jarbol zastava Bosne i Hercegovine, ali i zastavu srednjovjekovne Bosne koja je bila obilježje bosanskih kraljeva koji su vladali ovim prostorom (ujedno i zastavu pod kojom je priznata naša država u UN-u).

Uz organizatore ovog pohoda, Studentske pohode,  priključili su se i JU KSC kakanj, JU Zavičajni muzej Visoko te UG Čuvari bosanske krune Bobovca.

Do godine aBd će biti pozvani i predstavnici općine Vareš (administrativno Bobovac pripada Varešu), općine Kakanj (najveći broj turista dolazi iz pravca Kaknja, vladarski dvori koji su vezani za srednji vijek i Bobovac nalaze se na području općine Kakanj), općine Visoko (Mile – krunidbeno mjesto kraljeva se nalazi na području općine Visoko), Grada Zenice (Povelja Kulina Bana potpisana u Zenici), Vlade ZDK, Vlade Federacije BiH…