Velika Britanije otvara tržište rada za državljane Hrvatske

Britanska premijerka Theresa May obavijestila je danas pismom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o ukidanju ograničenja za pristup tržištu rada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za hrvatske državljane.

Odluka će biti na snazi od 1. jula 2018. godine, a koja su na snazi temeljem Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Predsjednik hrvatske Vlade pozdravio je odluku Ujedinjenog Kraljevstva o ukidanju ograničenja za hrvatske državljane na tamošnjem tržištu rada.

Ova Odluka znači da će hrvatski državljani od 1. jula 2018. u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima Europske unije. Ona je rezultat više razgovora dvoje premijera, kao i širih političkih i diplomatskih aktivnosti koje je Hrvatska poduzimala u proteklom razdoblju, te će biti daljnji poticaj razvoju partnerstava i bilateralnih odnosa i nakon izlaska Velike Britanije iz EU, saopćila je Vlada Hrvatske.

Današnje pismo je odgovor na pismo Plenkovića britanskoj premijerki May od 22. januara 2018. u kojem je istaknuo kako je nužno osigurati jasnoću i pravnu sigurnost te ravnopravnost u pogledu pristupa tržištu rada za državljane Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu kao i za državljane te zemlje u Republici Hrvatskoj, a u kontekstu pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

Iste je poruke Plenković istaknuo i na sastanku s ministrom za izlazak i glavnim pregovaračem Velike Britanije Davidom Davisom na sastanku 5. marta 2018. godine snažno se založivši za što prije ukidanje prijelaznih mjera za pristup tržištu rada državljanima Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji.

Skladno članku 2. Uredbe o privremenoj primjeni pravila o radu državljana država članica Europske unije i članova njihovih porodica s danom 1. jula Republika Hrvatska recipročno će ukinuti i ograničenja prema državljanima Velike Britanije.

Preostale su samo tri države članice EU (Austrija, Holandija i Slovenija) koje još drže prijelazna razdoblja za slobodu kretanja hrvatskih radnika.