Uspjesi u ritmičkoj gimnastici: Kakanjka Iman Šehagić ostvarila sjajne rezultate u protekloj godini

Ritmička gimnastika je olimpijski sport  u kojem se vježbe izvode spravama: vijačom, obručem, loptom, čunjevima i trakom. Vježbe mogu biti individualne i grupne. To je izrazito ženski sport u kojem pokreti tijelom, rad spravom i glazba čine jedinstvo u ljepoti izvođenja.

Vježbanje kod djevojčica  utječe na  razvoj i poboljšanje niza motoričkih sposobnosti (kordinacije, pokretljivosti, snage, brzine, agilnosti). Raznovrsnost i bogatstvo kretanja  pozitivno djeluje na kulturu pokreta, plesnost i gracioznost, lijepo i pravilno držanje tijela.

Odnedavno su treninzi ovog sporta dostupni i u Kaknju, u klubu KRG Pirueta Visoko koji svoje treninge održava u kakanjskom Domu kulture.

Djevojčice iz Kaknja, iako klub relativno kratko djeluje u našem gradu, već pokazuju sjajne rezultate u ovom sportu.

Ipak, mlada Kakanjka Iman Šehagić počela je trenirati ritmičku gimnastiku i prije nego je klub počeo održavati treninge u Kaknju, i kako kaže trenerica kluba Amina Hadžimehanović, jedna je od najtalentovanijih djevojčica u klubu.

Iman je rođena 26. maja 2008. godine u Kaknju. Trenutno pohađa treći razred u O.Š. „15. April“ Doboj – Kakanj i odlična je učenica. Ritmičku gimnastiku trenira već dvije godine u Klubu ritmičke gimnastike „Pirueta“.

Iman iza sebe ima sjajnu godinu u kojoj je učestvovala na mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim turnirima.

Na “Mini cupu” u ritmičkoj gimnastici „BosnaGym“ održanom u januaru 2016. u Sarajevu osvojila je treće mjesto i bronzanu medalju. Uslijedio je Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Suada Dilberović“ u aprilu 2016. u Sarajevu gdje je Iman osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju. Potom su uslijedili nastupi na Međunarodnom turniru u ritmičkoj gimnastici „Tavaszi Kupa“ 2016. (maj 2016., Budimpešta) – četvrto mjesto te Victoria Cup 2016. (juni 2016., Sarajevo) – drugo mjesto i srebrna medalja.

Lijepu godinu za Iman završili su Prijateljski susret u ritmičkoj gimnastici „Ritam“ u oktobru 2016., Beograd – šesnaesto mjesto, Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Arabesque cup“  u novembru 2016 u Visokom – treće mjesto i bronzana medalja, te Pirueta Cup 2016.  u decembru 2016. u Visokom gdje je osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju.

Kako kaže Iman, nastavit će trenirati ovaj lijepi sport, i biti sve bolja, te očekuje još bolje rezultate u predstojećoj godini.