UG “Alternative” Kakanj: Prevencija rodno zasnovanog nasilja

Bavljenje pitanjima prevencije rodno zasnovanog nasilja još uvijek ne zauzima značajno mjesto u redovnom, ali ni neformalnom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

UG „Alternative“ Kakanj jedna je od malobrojnih bh. organizacija koje bavi ovim pitanjima i to intenzivno od 2014. zahvaljujući podršci IN Fondacije – Fondacije za unapređenje socijalne uključenosti djece i mladih u BiH iz sredstava Fondacije „Kinderpostzegels“ iz Holandije.

U prvoj godini projekta osim edukacije učenika, roditelja, nastavnika i odgajatelja u vrtićima, UG „Alternative“ Kakanj štampa „Priručnik za prevenciju rodno zasnovanog nasilja“  koji praktičarima u obrazovanju u oblasti prevencije rodno zasnovanog nasilja daje obrazovne instrumente i uvide u rodno osjetljivi pristup toj vrsti obrazovanja.

U 2016. godini nastavljene su  radionicama u Omladinskom centru Kakanj.

“Ovdje treba istaći da podršku i dalje imamo od JU KSC Kakanj i Centra za mentalno zdravlje Kakanj te očekujemo nastavak podrške, koju smo ranije imali, i od  Općine Kakanj. U okviru projekta u 2016./2017. godini planirane su radionice za učenike i nastavnike OŠ sa širenjem na ruralna područja, Forum teatri za roditelje, nastavnike i mlade te kreativne aktivnosti u centru. Jedna od tih aktivnosti je aktuelna priprema Radio drame „Aladin“ kroz koju učesnici uče o rodu kroz glumu, upoznavanje karaktera ženskih u muških likova kroz različite kulture kroz različito vremensko razdoblje.”, kazala je za Kaportal.ba Maksuma Topalović, direktorica NVO Alternative Kakanj.

Koliko su uspješne ove aktivnosti na najbolji način govori nedavno postavljen post na FB grupi „Alternative“ koji je postavila jedna majka čije dvoje djece redovno, već treću godinu sudjeluju u aktivnostima Dječijeg kreativnog centra. Ona kaže:

“Svim saradnicima jedno veliko hvala, učinili ste da bar moje dijete, a drugi roditelji će se sigurno složiti i za ostalu djecu, bude slobodno, puno ideja, hrabro i komunikativno i zato Vam veliko HVALA, drugo dijete je imalo mnoge od tih karakteristika ali ste je učinili još jačom i borbenijom, još mnogo lijepih trenutaka da provedemo zajedno i da se još dugo družimo.”

“Ova i brojne druge akcije ohrabruju nas da nastavimo dalje i intenzivnije raditi s djecom i mladima.”, kaže Topalović.

Na sastanku trenerskog tima, održanom 6.4.2017. u prostorijama UG „Alternative“ Kakanj razgovarlo se o nastavku aktivnosti s posebnim osvrtom na pitanja kako doći do roditelja, odnosno kako njih zainteresirati za aktivnije učešće u edukaciji o prevenciji rodno zasnovanog nasilja.

Trenerski tim, osim što ga čine osobe sa iskustvom u radu sa djecom –  školski pedagozi, psiholozi, akademski glumac i dipl. pravnik, a svi sa trenerskim iskustvom, prošli su  u okviru projekta trodnevni Trening za trenere te su njihovi kapaciteti dodatno osnaženi.  Priručniik za prevenciju rodno zasnovanog nasilja je rezultat njihovih iskustava koja će prenijeti na druge osobe koje rade sa djecom i mladima u periodu april-juni 2017. godine.