U Tuzli osnovana PDA, prisustvovalo 2.778 delegata

U tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru danas je osnovan Pokret demokratske akcije (PDA), politička stranka koja uglavnom okuplja kadrove koji se nedavno izbačeni iz SDA. Ukoliko je do sada neko i sumnjao ko stoji iz ove stranke danas je postalo jasno da je to projekat Mirsada Kukića, bivšeg predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK, koji je odlukom Predsjedništva SDA, prije manje od deset dana, isključen iz ove stranke, piše Faktor.ba

Mirsad Kukić danas se prvi put ukazao na jednom skupu vezanom za PDA, dobio je mjesto u sredini prvog reda, a na kraju Osnivačke slupštine, pozvan je da se priključi članovima stranke na bini. Nakon toga uslijedilo je skandiranje “Kuko, Kuko!”.

Na današnjoj Osnivačkoj skupštini izabrano je Radno predsjedništvo PDA čiji je predsjednik Senad Alić, a članovi su Ibrahim Lapandić, Slavena Vojinović, Mehmed Bajraktarević, Narcisa Šiljegović i Fetah Hujdur. U PDA danas nisu željeli otkriti ko će biti predsjednik stranke.

– Cilj PDA je da položaj Tuzlanskog kantona, odnosno lokalnih zajednica, izjednači sa Kantonom Sarajevo. Želimo graditi društvo u kojem nema povlaštenih pojedinaca i zajednica. Zato smo osnivačku skupštinu došli održati u Tuzlanskom kantonu, koji najbolje zna šta znači biti pastorče enititeske i državnih vlasti. Imamo kandidate za sve nivoe vlasti, osim za Predsjedništvo BiH, gdje ćemo podržati kandidata u dogovoru s koalicionim partnerima – rekao je u svom govoru Senad Alić.