U kakanjskoj Gradskoj biblioteci održana promocija knjige ”Čiček Dumanca”, autorice Faize Haračić-Helja

â

Kakanjska Gradska biblioteka je u petak 3. juna 2016. godine organizirala promociju knjige ”Čiček Dumanca” autorice Faize Haračić-Helja. Promotori knjige bili su književnik Šimo Ešić, Nermin Delić i Mugdim Galijašević.

Vrijeme je najveći neprijatelj tradicijama, uspomenama i načinu življejna. ”Čiček Dumanca” govori o ljepotama koje ovo selo pruža. Knjiga govori  o veselim i tužnim dešavanjima, jer je život i veseo i tužan, a za nekoga i previše kratak pa nije uspio osjetiti slasti življenja na ovom dunjaluku. Ova Kakanjka u svom djelu govori i o prijateljstvu, drugarstvu, ali i o neizmjernom iskustvu staraca koji nisu imali nikakvo obrazovanje, ali je njihova mudrost stjecana iskustvom generacija koje su im donijele vitalnost i dugovječnost. ”Čiček Dumanca” djeli život autorice na period prije i poslije rata. Koliko Faiza voli svoje djetinjstvo govori veći dio ove knjige, a na kraju se priča obično završi ratom i smrću koji izbrišu postojanje glavnih aktera.

”Sama ideja za pisanje knjige je nastala u toku rata. U ratu sam izgubila šest prijatelja, drugova iz školskih klupa i moja je želja bila da napišem nešto o njima i ostavim trag. Proces stvaranja ove knjige je trajao oko osam mjeseci sa pauzama i u knjigu sam uvrstila i ljude koji više nisu sa nama. To su mahom stariji ljudi iz Dumanca koji su moje djetinjstvo učinili još ljepšim i tako se zapravo i rodila ideja da se knjiga zove ”Čiček Dumanca”.”  – rekla je u izjavi za Kaportal.ba autorica knjige, Faiza Helja.

”Čiček Dumanca” je druga knjiga Faize Helja koja je 2013. godine izdala i zbirku poezije ”Govor tišine”. Svaki čiček (cvijet) je sin ili kćerka jednom suncu što ga grije. Svaki čiček je šehid koji pade da bi sunce grijalo njegovog sina ili kćerku. To je sva bol jednog mjesta. Rat. To je svo mjesto jedne boli. Majka, majka … zaista majka, dva puta majka pa svi ostali. Polet njenih emocija prema Dumancu je snažan.

Faiza Haračić – Helja je rođena u Kaknju 1972. godine. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u Kaknju, a njena ljubav prema pisanju je počela još u osnovnoj školi kod tadašnje nastavnice Ankice Uzelac. Kao školarac je osvajala razne nagrade u literarnim radovima i napravila rječnik turcizama zbog čega je bila posebno pohvaljena. Učestvovala je na brojnim poetskim druženjima, a njene su pjesme uvrštene u mnoge zbirke štampane na prostorima bišve Jugoslavije.