U FBiH moguća izmjena zabrane kretanja mlađima od 18 i starijima od 65

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) na hitnoj vanrednoj elektronskoj sjednici, na osnovu zaključka s vanredne sjednice Štaba, donio je 17 novih naredbi.

Nove naredbe se odnose na nabavke neophodne zaštitne opreme i sredstava (rukavice, maske, dezinfekciona sredstva, zaštitne naočale) i kreveta s madracima za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i još 16 vladinih organizacija, uprava, institucija, zavoda i drugih pravnih lica koja su od izuzetne važnosti za funkconiranje sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara u zaustavljanju širenja pandemije uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH.

Štab civilne zaštite FBiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Štab civilne zaštite FBiH Foto: FŠCZ

U skladu s Odlukom Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid – 19) na području FBiH i potrebe za izdvajanjem dodatnih sredstava za nabavku materijala i opreme, FŠCZ je na sjednici donio novu Odluku za nabavku materijala i opreme iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2020. godini u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM koja je upućena na davanje saglasnosti Vladi FBiH.

Razmatrana je i potreba privremene izmjene naredbe o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u dijelu u kojem bi se o osobama starijim od 65 godina, nastanjenim na području FBiH, omogućilo podizanje penzija u bankama i potrebna kupovina, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera i propisane socijalne distance, zbog čega je zatraženo mišljenje Ministarstva zdravstva FBiH.

Održana i vanredna sjednica

Radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom na području Federacije BiH u Sarajevu je jučer održana i vanredna sjednica Štaba, kojim je predsjedavala načelnica Jelka Milićević.

Jednoglasno je prihvaćena Informacija o poduzetim aktivnostima kantonalnih, općinskih i gradskih štabova civilne zaštite na iznalaženju adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa koje je FŠCZ tražio od njih u skladu s Preporukom od 24. marta.

Smještaj za 1.743 osobe

Prostore za smještaj i izolaciju osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa odredilo je 45 općina/gradova na području Federacije BiH. U tim prostorima može se osigurati smještaj za oko 1.743 osobe.

FŠCZ primio je k znanju informaciju o broju osoba koje su kršile mjere o prinudnoj izolaciji, iz koje se može zaključiti da je naredba po kojoj se osobe za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s mjerama izolacije izrečenim od nadležnih organa smještaju u izolaciju u za to namijenjene objekte već urodila plodom, jer je broj osoba koje krše izolaciju znatno smanjen, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.