Treneri “Naše škole sporta” Kakanj: Postavljeni ciljevi davno prevaziđeni, ali dižemo ljestvicu više!

Od osnivanja “Naše škole sporta” Kakanj prošle su tri godine. O dosadašnjem radu, takmičenju i svemu što se tiče ove vrijedne sportske organizacije razgovarali smo sa pokretačima i trenerima Nejrom i Arnesom Šabeta.

“Prvu godinu smo vrijedno radili i organizovali mnogo radionica koje su usko vezane za sport, postavili mnogo ciljeva i sve ih ostvarili već tada. Prethodnu i ovu sezonu se takmičimo. Postavljeni cilj je davno prevaziđen! Zaista, cilj je bio afirmisati djevojčice da treniraju odbojku, napraviti mnogo radionica usko vezanih za sport, imati zimske i proljetne aktivnosti… Međutim, djevojčice su radom na treninzima jednostavno „zahtjevale“ više. Takmičenje, liga, medalje, a treba spomenuti i saradnju sa ŽOK “Kakanj“.”, kaže nam na početku razgovora Nejra Šabeta, magistrica sporta i bivša odbojkašica ŽOK Kakanj.

Ekipa “Naše škole” sporta takmiči se u odbojkaškoj ligi SBK/KSB GMS sport već drugu sezonu.

Kako kaže Arnes Šabeta, također magistar sporta, prošle sezone su se takmičili u dvije kategorije, predpionirke i pionirke:

“Prošlogodišnji uspjeh bila je zlatna medalja u predpionirskoj kategoriji. Ove sezone takmičenje smo nastavili u predpionirskoj,pionirskoj, a dodali smo i kadetski uzrast. Na tu odluku, iako je iziskivala mnogo više finansija, rada i vremena odlučili smo se zbog djevojaka kojima je ova sezona posljednja šansa za takmičenje i igru, jer već narednu sezonu prerastaju kategoriju (starosna dob kadetkinja je 2001./ 02. i mlađe). Dakle, takmičimo se dvije godine i to jako uspješno.”

Statistika je ta koja pokazuje status ekipe, iako nekada nerealna, ali brojke na tabeli su konačne. Cijelu sezonu pionirke “NŠS” bile su prve na tabeli, sa samo jednim izgubljenim setom, od ukupno 12 utakmica, ali u konačnici su ipak drugo mjesto.

“Ekipa OK „ORT“ Sarajevo također je bila ekipa bez poraza i tako i ostala jer posljednju utakmicu smo igrali upravo jedni protiv drugih i rezultat je bio 2:0 za ORT. Rezultat nije definitivno ono što se moglo vidjeti na terenu. Svi pristuni su bili oduševljeni igrom i tehnikom obje ekipe, da bi sigurno možemo reći i neke ekipe članice OSFBIH pozavidjele. Taj dan presudila je čista sportska sreća. Dakle, naše pionirke su osvojile srebrene medalje.”, kažu treneri.

Predpionirke su završile treće na tabeli i osvojile bronzanu medalju, a kadetinje su završile 9. na tabeli.

“NŠS” Kakanj trenutno broji oko 200 djevojčica koje su raspoređene u 7 grupa. Za najmlađe je ipak rezervisano najviše prostora: “Pahuljice 2” ( djevojčice od 7-9 godina), “Pahuljice 1” ( djevojčice od 8-11 godina),  zatim djevojčice uzrasta 11-13 godina, pa grupe djevojčica od 12-14 godina i jedna grupa srednjoškolskog uzrasta.

Od samog početka “Naša škola sporta” osim odbojke sprovodi i druge, vannastavne aktivnosti. U početku su bile jako intenzivne, a nastavljaju se i u budućnosti:

“Ove sezone smo malo „zakazali“ na tim aktivnostima. Bilo ih je ali ne onoliko koliko smo planirali, jednostavno nedostatk vremena i prostora. Imali smo saradnju sa JU KSC, posjeta kuglani i muzeju, te radionicu sa mr. psihologije Eminom Topalović, na temu samopouzdanje u sportu. Ali imamo još do kraja, a definitivno će biti škola za neplivače (obuka), izlet na Bočicu tj. odbojka na otvorenom (sportski tereni PD“Bočica), završnica sezone, ljetovanje itd.”, kaže nam Nejra.

Na pitanje šta je najveći uspjeh u dosadašnjem radu, treneri su nam kazali:

“Definitivno je teško reći koji je najveći uspjeh, ali možemo reći neke od njih. Uspjeh je toliko djevojčica koje vole odbojku (preko 90 djevojčica uzrasta do 5 razreda), uspjeh je takmičenje u ligi, uspjeh je „napraviti“ igrača i poslati u prvi tim tj. u ŽOK“ Kakanj“, a to je naša Hena Bjelopoljak, ogroman uspjeh je to da naše djevojčice čine ekipu pionirki i kadetkinja upravo Ženskog odbojkaškog kluba. Ostvarili smo saradnju i ona traje i evo već sljedeći vikend kadetkinje ŽOK “Kakanj“  igraju završnicu federalnog takičenja, a pionirke 05.05. također igraju završnicu. Uspjeh je gledati sve te djevojčice da igraju i osvajaju, a znati da smo ih mi to naučili, nama nekada nestvarno jer ne razmišljamo o tome, to kao da treba tako da bude. Uspjeh je također, napraviti internu ligu NŠS gdje sve grupe imaju priliku osjetiti takičenje i dobiti medalju na završnici sezone NŠS koja se održava do sada u prepunoj sportskoj dvorani, što ne sumnjamo da će biti i ove godine. Također uspjeh je dobiti toliko saradnika članskom knjižicom, a to znači da uz prikaz naše članske knjižice imaju razne popuste počevši od stomatološke ordinacije “Pink dent”, Juvente”, “Optike Kobi&Nuri”, “Slatko carstvo”, saradnja sa JU KSC, besplatan ulazak na utakmice itd.

Kako kažu Šabete, na ovome ne planiraju stati, nego postavljaju još više ciljeve u budućnosti:

“Planovi su dodatno afirmisati djevojčice da uđu u salu i treniraju. Već postoječe članice dodatno pridobiti da se trude i rade i postanu dio takmičarskih ekipa. Cilj je stvoriti generacijsku smjenu igračica koje će odbojkašku karijeru nastavljati u gradskom klubu. Želimo napraviti dosta aktivnosti koje će zadovoljiti svaku članicu na poljima usko veznanim za sport. Za kraj, nadamo se da ćemo imati i dalje dobru saradnju sa direktorima osnovnih i srednjih škola što se tiče termina za trening. Da ćemo imati nesebičnu podršku roditelja bez koje ništa ne bi ni bilo. Nadamo se da ćemo i dalje grad predstavljati na pozitivan način jer zaista je uspjeh da sve se ekipe s kojima igramo utakmice raduju druženju sa našim djevojčicama.”, kazali su treneri NŠS na kraju razgovora za naš portal.