Travnički zaljubljenici u tornjaka podarili mu spomenik i himnu

Bosanskohercegovački hrvatski pastirski pas tornjak, ime je pod kojim je od jučer Svjetska kinološka asocijacija priznala ovu pasminu i koji će u svijet sa dvojnim državljanstvom. Uzgajivači ove plemenite pasmine u Travniku, gradu podno Vlašića, za kojeg će mnogi kazati da mu je zavičaj, i prije zvaničnog priznanja podarili su mu spomenik i himnu, koja za razliku od državne ima i tekst.

Stoljećima su vlašićki ovčari sa svojim stadima vodili ovčarskog psa tornjaka, o kojem prvi pisani tragovi sežu u 15. stoljeće. Iako nije bio standardiziran i priznat, na ovim je prostorima oduvijek važio za plemenitog psa čuvara na kojeg se u svim situacijama moglo osloniti.

“Svaki ovčar koji je imao preko sto ovaca imao je najmanje tri psa. Najjači među njima je čuvao stado. Prema njihovom lavežu moglo se znati da li dolazi prijatelj, neprijatelj ili divljač”, priča kinološki sudac Slobodan Ličanin.

Iako se tornjak ovdje udomaćio tek sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zaljubljenici u ovu pasminu Hrvoje Perković i Ante Kozina uradili su prvu standardizaciju od koje se krenulo u priznanje. No ratne devedesete i u uzgoj pasa uvele su politiku zbog koje smo krajem 2008. bili prva i jedina zemlja koja je izbačena iz Svjetske kinološke asocijacije. Devet godina poslije tornjak je priznata pasmina, ali s dvojnim državljanstvom i, naravno, vlastitom himnom.

Za razliku od politike, koja i dalje ima različite stavove je li tornjak srpski, bosanski ili hrvatski pas, ova plemenita pasmina napreduje.

Uz zvanično priznanje on je od čuvara stada danas u Sloveniji prepoznat i kao terapeutski pas. A u zavičaju, gradu podno Vlašića, i prije zvaničnog priznanja svjetske kinološke asocijacije dobio je spomenik i himnu.

Himna tornjaku

Tamo gdje nebo sa šumama zbori,
tamo gdje mjesec na brdima gori,
tamo gdje medvjed u snijegu drijema,
tamo gdje vuk na ovcu se sprema.
Snažan ko bor njegov je stas,
ko zveket groma njegov je glas.
On ima dušu poput svih nas,
on je naš tornjak, on nije pas…