Sud BiH: Izrečena najviša kazna u oblasti autokriminala

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu Šemsudin Hodžić i drugi, a prema kojoj je on za oglašen krivim za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima – teška krađa i prikrivanje te osuđen na 11 godina zatvora.

Istom presudom, drugooptuženi u ovom predmetu, Admir Kovačević, za ista djela je osuđen na pet godina zatvora dok je krivnje u ovom predmetu oslobođen Vladimir Lizdek.

Od optuženih Hodžića i Kovačevića su oduzeti predmeti počinjenja krivičnog djela, kao i imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to: od optuženog Šemsudina Hodžića u iznosu od 17.700,00 KM i od optuženog Admira Kovačevića u iznosu od 1.400,00 KM.

Sud je obavezao optužene Šemsudina Hodžića i Admira Kovačevića da nadoknade troškove krivičnog postupka.

Inače, optužnica u ovom predmetu potvrđena je 19. decembra 2011. godine i u početku je obuhvaćala mnogo veći broj optuženih koji su se teretili za više krivičnih djela te zajedničko i organizirano djelovanje na području cijele BiH te susjedne Srbije u vezi s krađom putničkih motornih vozila tokom 2009., pa do početka 2011. godine.

U međuvremenu, je čak 21 optužena osoba u ovom predmetu sklopila sporazum o priznanju krivnje.

Ova 11-godišnja kazna izrečena Šemsudinu Hodžiću je dosada najviša zatvorska kazna izrečena u BiH u oblasti autokriminala.

Prema tužbenim navodima, putnička motorna vozila otuđivana su na području gradova Sarajeva i Mostara, te potom prebacivana u iznajmljene garaže, da bi nakon pribavljanja krivotvorenih dokumenata za uvoz, saobraćjanih dozvola, registarskih tablica, naljepnica i utiskivnja brojeva šasija i motora, bila stavljena u promet, odnosno prodavana kupcima u BiH, piše rtvslon.

Kaportal.ba