Očito je da su sve prognoze bile poprilično neprecizne. Iako smo od marta u neizvjesnoj situaciji i konfuziji, povećanje broja zaraženih u posljednje vrijeme dodatno to povećava kod gotovo svih ljudi na planeti. Tu nema nigdje izuzetaka.

Ovo je za „Avaz“ kazao psiholog Čedomir Novaković.

Stanje alarmantno

Dodaje kako i proizvodnja vakcina, koja je najavljivana tako urgentno, nažalost, ne ide tim tempom kako se predviđalo.

– I to stvara dodatni strah i konfuziju i problem kod ljudi. Oni su istraumatizirani, a trauma traje još od marta. To je vrlo dugo. Svi upadamo u jedno veoma akutno, stresno stanje i reagiranje koje remeti sve druge mentalne i fizičke aktivnosti. Sve je veći broj pacijenata koji se javljaju da imaju problem, da imaju povišenu temperaturu ili neke druge simptome, zbog čega se odgađaju dogovoreni termini za kontrolu ili neki drugi vid psihološke pomoći – ističe Novaković.

Dodaje kako zdravstvene institucije ne daju ohrabrujuće podatke, što situaciju čini još konfuznijom, a samim time i strah raste.

– Stanje je poprilično alarmantno. Nije još stanje haosa ili opće panike. Ali, kada sve zbrojite, u tom pravcu se kreće, nema ništa ohrabrujuće. Sve se prelama kroz psihu osobe individualno. Ako je ona bolesna od bilo čega, spada u kategoriju preosjetljivih, senzibilnih ljudi, paničara, anksioznih bolesnika, neurotičara, njihovo se stanje mora pogoršavati. Čim opada samokontrola, naravno da će imati ispade na bilo kojem planu, da li na planu međusobnih odnosa, agresije… Ljudi, kad izgube samokontrolu, pogoršavaju individualnu kliničku sliku, a time se pogoršava i opća socijalna i društvena slika u svakoj sredini. To je i očekivano – kaže Novaković.