Stigli nalazi: Pacijent iz Zenice nema korona virus – Dio Stacionara pretvoren u Izolatorij, a u KBZ-u zabranjene posjete

Nalazi pacijenta iz Zenice za kojeg se sumnjalo da ima koronavirus su negativni, potvrđeno je jutros. Pacijentu kod kojeg je postojala sumnja na koronavirus jučer su u poslijepodnevnim satima uzeti uzorci koji su poslani na testiranje u Sarajevo gdje je ustanovljeno da nije zaražen koronavirusom. Radi se o osobi koja je bila zaposlen u jednoj o zdravstvenih ustanova, a prema nezvaničnim informacijama u proteklom periodu boravio je u Italiji prilikom posjete članu porodice. Ustanovljeno je da se radi o “običnoj” gripi, a ne o koronavirusu.

U zeničkoj Kantonalnoj bolnici jučer su uvedene su preventivne mjere koje podrazumjevaju zabranu posjeta, a sva vozila se kontrolišu na ulazu u bolnicu, dok je ulazak moguć samo ako se radi o hitnom slučaju ili uz priloženu uputnicu. Iz njihovog objekta – Stacionara, jučer je počelo izmještanje opreme iz određenih prostorija koje će biti pretvorene u izolatorij, a Krizni štab za koronavirus pri Ministarstvu zdravstva poduzeo je sve aktivnosti s ciljem prevencije i sprečavanja širenja virusa.

U skladu sa zaključcima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK za praćenje novog korona virusa, prekida se rad odjela u zgradi stacionara (Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, i Poliklinika za konsultativno-specijalističku djelatnost). Od 06. 03. 2020. prostor Stacionara će služiti za prihvat i izolaciju pacijenata koji su kao Sumnjivi ili Dokazani slučajevi pozitivni na Korona virus, saopćeno je iz KBZ.

Ovo znači da se prekida rad Odjela fizikalne medicine i pružanje redovnih konsultativno-specijalističkih usluga u Poliklinici dok se prostor ne vrati u prvobitnu namjenu. Usluge fizikalne medicine osoblje će pružati ležećim pacijentima na odjelima na kojima su hospitalizirani.
Redovni konsultativno-specijalistički pregledi se neće obavljati a hitne i neophodne specijalističke kontrole će se raditi u prijemnim ambulantama odjela u Bolnici.