Sindikat odustao od sutrašnjih protesta

Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) odustao je od protesta koji su bili zakazani za sutra ispred Parlamenta Federacije BiH.

Danas je održana sjednica Predsjedništva SSS BiH nakon čega je odlučeno da sutra ne bude nastavka protesta.

Umjesto masovnog okupljanja radnika, kao što je to bio slučaj danas, predstavnici Sindikata sutra će prisustvovati sjednici Predstavničkog doma FBiH, na kojoj će zastupnicima iznijeti 26 amandmana na danas usvojeni Zakon o radu.

Ukoliko zakon sutra prođe parlamentarnu proceduru, Sindikat poručuje da će organizovati generalni štrajk u FBiH.

16:27 –  Radnici se razilaze ispred Parlamenta FBiH, sindikati pozvali na nove proteste sutra

Radnici i građani okupljeni ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH počeli su se razilaziti nakon obraćanja i poziva predsjednika Saveza samostalnog sindikata BiH Ismeta Bajramovića da to učine u miru i dostojanstveno.

Predsjednik SSS BiH pozvao je radnike da se sutra u što većem broju ponovno okupe pred zgradom Parlamenta FBiH kada se očekuje zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Sa 28 glasova za i tri protiv Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici u Sarajevu usvojio je zakon o radu FBiH koji je predložila Vlada FBiH.

Zakonsko rješenje podržali su delegati SDA, HDZ-a BiH, te predstavnici HDZ-a 1990, LDS-a i Stranke dijaspore, dok su protiv bili delegati SNSD-a.

Delegati SDP-a, SBB-a i DF-a napustili su današnje vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH nakon što je većinom glasova odlučeno da vladin prijedlog zakona o radu FBiH ostane na dnevnom redu. Rasprava o prijedlogu zakona o radu FBiH je u toku.

Da bi zakon o radu stupio na snagu mora ga u istovjetnom tekstu podržati i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Ispred zgrade Parlamenta FBiH na poziv Saveza samostalnih sindikata BiH danas se okupilo se više hiljada radnika, ali i drugih građana koji su protestovali protiv donošenja zakona o radu tražeći da se odbaci.

15:56 –  Ispred zgrade Parlamenta FBiH mirno

Savez samostalnih sindikata BiH na čelu sa Ismetom Bajramovićem održat će sjednicu Predsjedništva nakon čega će donijeti odluku o daljnjim koracima.

Ovu informaciju potvrdio je sam Bajramović, a uskoro će biti poznato šta se dalje dešavati. Trenutno je ispred zgrade mirno, a demontranti se ne razilaze.

15:22 –  Demonstranti probili zaštitnu ogradu, zaustavila ih policija na ulazu, radniku pozlilo

Demonstranti okupljeni ispred Parlamenta Federacije BiH prošli su kroz zaštitnu ogradu oko zgrade, u pokušaju da uđu i prekinu sjednicu Doma naroda tog parlamenta.

U tome ih sprečava veliki broj policijskih službenika.

Naguravanja traju.

Pred zgradom Parlamenta FBiH odvija se prava drama. Jednom radniku pozlilo, a pomoć mu je pružila policija.

Pred zgradu Parlamenta stigli su i specijalci Federalne uprave policije.

15:04 –  Specijalci i u zgradi čuvaju delegate, Sindikat najavljuje masovan odziv radnika od 15 sati

Zgrada Parlamenta FBiH bukvalno je pod policijskom opsadom i oko 500 policajaca čuva delegate Doma naroda koji zasjedaju i zgradu Parlamenta.

Oko 200 policajaca čuva ulaz u zgradu, jer su demonstranti najavili da bi mogli ući u zgradu ukoliko se Zakon o radu usvoji.

Osim policijskih službenika koji su van, u samoj zgradi je veliki broj specijalaca koji osiguravaju nesmetano održavanje sjednice Doma naroda.

Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, danas je u obraćanju delegatima Doma naroda FBiH kazao kako je žalosno da delegate koji se pozivaju na prava građana štiti policija kako bi mogli narušavati njihova prava.

”Ne možemo govoriti šta će se sve izdešavati, tu će odluku donijeti Dom naroda koji se nalazi ispred, a ne unutar zgrade Federalnog parlamenta. Kako će dalje teći situacija ne znam. Mogu vam reći da se u 15 sati demonstracijama priključuje još radnika koji će blokirati institucije FBiH” – kazao je Šatorović.