SDP BiH u Zenici promovirao svoj “Plan 10”

Kantonalni odbor SDP-a BIH za Zeničko-dobojski kanton održao je večeras svoju programsku konvenciju na kojoj je promovirao svoj program pod nazivom “Plan 10 za našu zemlju”.

Ovaj programski projekt SDP BiH sadrži planove za ekonomiju i zapošljavanje, euroatlanske integracije i dijasporu, okoliš i turizam, za mlade, sport i kulturu, pravedno društvo, reformu javne uprave, obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe i sigurnost.

U radu programske konvencije za područje ZDK sudjelovali su predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, potpredsjednik Zukan Helez, generalni sekretar Irfan Čengić, te predsjednici kantonalnog odbora Senaid Begić i gradskog odbora Zneice Mladen Simić.

– Mi želimo da ponudimo ključne odgovore na sve probleme koje su nam u proteklom periodu rekli građani. Danas u Bosni i Hercegovini moramo povesti računa prije svega o radničkim pravima, povećati minimalnu platu i stvoriti bolje uslove rada, a to se svakako ne može postići jednostranim potezom. Po principu spojenih posuda podruzumijeva se da treba smanjiti doprinose, da oslobodimo poslodavcima određeni dio kapitala kako bi mogli povećati plate zaposlenima i dalje investirati – kazao je Nermin Nikšić.

U SDP BiH razmišljaju o načinu za rješavanje problema u zdravstvu i pristup zdravstvenom osiguranju svim građanima u Bosni i Hercegovini, te o rješenjima u obrazovanju na način da se omogući bolje besplatno obrazovanje za sve učenike i redovne studente.

– Ponovno ističem da svakako moramo voditi više računa o penzionerima, kao najugroženijoj populaciji u Bosni i Hercegovini, i stabilizaciji PIO fonda uz povećanje penzija, zatim stvaranju pretpostavki da mladi ljudi ostaju i oni koji su otišli da se vraćaju u BiH, da vodimo računa o svim aspektima kada je u pitanju budućnost naše zemlje – istakao je Nikšić.

U SDP-u su naglasili da se žele takmičiti na polju za realizaciju navedenog i ne žele da pričaju o podjelama i dizanju nacionalističkih tenzija, prijetnji jednima, drugima ili trećima, jer je to teren na kojima pobjeđuju neke druge stranke.

Za naredne izbore SDP BIH će svog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine predložiti nakon unutarstranačkog trodnevnog referenduma, a zvanična promocija kandidata ove stranke planira se na Konvenciji SDP-a koja će se održati u nedjelju 27. maja u Sarajevu.