Odgovor stranaka “Trojke” (SDP, NS i NIP) na ponovljeni poziv SDA da se sve probosanske stranke zajednički i koordinirano suprotstave napadu na ustavno-pravni poredak BiH kojeg predvodi SNSD i Milorad Dodik, pokazao je, nažalost, da se ove stranke nikako ne uspijevaju izdići iznad prozirnog politikanstva, saopštili su danas iz Stranke demokratske akcije.

“Pokušajem da se izjednači krivica onih koji nasrću na državu i nas koji im se suprotstavljamo, očigledno se žele prikupljati dnevnopolitički poeni. Cilj je izbjeći da se zajedno sa SDA stane u odbranu države, i iz ugodne opozicione hladovine nastaviti sa pripremama predizborne kampanje”, pišu iz ove stranke.

Ponovo ističu važnost trenutka u kojem se država nalazi.

“Ponavljanje izlizanih spinova o „četvrtom delegatu“, „evidentnom kriminalu i korupciji“, „pogrešnoj politici“ i drugim mnogo puta u javnosti prežvakanim temama, samo se potcrtava nezrelost i nedostatak osjećaja za trenutak u kojem se država nalazi”, naglašavaju.

Dodaju da za blokade u Domu naroda nisu potrebna četiri delegata.

“Pričom o „četvrtom delegatu“ u Domu naroda PS BiH, koji je tobože presudan za blokade, samo se relativizira odgovornost rušilačke politike SNSD-a. Bjelodano je jasno da SNSD bojkotuje rad Vijeća ministara i kompletne Parlamentarne skupštine BiH. Jučer zbog toga nije održana sjednica Predstavničkog doma. Uostalom, za blokade u Domu naroda nisu potrebna četiri delegata, već je dovoljno da njih troje iz kluba jednog naroda ne dođe na sjednicu”, napisali su.

Osvrnuli su se i na “izdaje” Trojke.

“Slično je i sa spinovima o „pogrešnoj politici“, baš kao da je javnost zaboravila glasanje za Zakon o prebivalištu – za kojeg će iz SDP-a reći kako „nisu očekivali da će ga vlasti RS zloupotrijebiti“ – ili situaciju prilikom izbora gradonačelnika Mostara kada je upravo vijećnica „Trojke“ presudila da bude izabran kandidat HDZ-a, niti izdaju predsjednika SDP-a u Srebrenici, a ovih dana i vijećnika u Velikoj Kladuši. Nije javnost zaboravila ni brojne korupcijske afere, razne „rekete“, traktore i motokultivatore, osuđujuće presude protiv kadrova današnje „Trojke“ i tako dalje”, stoji u saopštenju.

Ali, sve su to teme za neku drugu priliku i neko drugačije vrijeme, dodaju.

U zaključku saopštenja stoji da političko rivalstvo je potrebno i poželjno.

Navode i to da je uredu da “Trojka” bude opozicija SDA, ali ne bi smjela biti opozicija državi i njenim interesima u trenucima kada počinju ozbiljni nasrtaji na ustavno-pravni poredak, cjelovitost zemlje i mir.