Saopštenje Tvornice cementa Kakanj vezano za transport cementa

Ovim putem obraćamo se javnosti vezano za cijene transporta cementa o kojima se pisalo u pojedinim medijima.

Prije svega koristimo priliku da izrazimo zahvalnost prije svega svim našima radnicima, svim našim partnerima, kupcima i dobavljačima, a posebno prevoznicima koji i u ovo krizno vrijeme vrijedno rade i isporučuju naše proizvode. I u ovim teškim vremenima Tvornica cementa Kakanj sa svim našim radnicimanastoji da izađe u susret svim svojim kupcima kako bi se građevinski sektor, koji je jedan od glavnih stubova ekonomije, održao u ovoj teškoj situaciji i kako bi zadržali ekonomsku aktivnost u Kaknju jer rad Tvornice cementa znači i rad brojnih naših partnera i lokalne zajednice.

I pored toga što cement iz naše tvornice ide u sve krajeve, u sve gradove i regije BiH, kao i susjednih zemalja, uvijek nastojimo i uspijevamo da većinu naših proizvoda voze upravo prevoznici iz Kaknja.

Veoma nam je žao što je došlo do izražavanja nezadovoljstva naših uglavnom dugogodišnjih partnera za prijevoz cementa, naročito na ovakav način, bez uobičajenog ili ikakvog prethodnogdijaloga i dogovora, nakon što je iz Nabavne službe Tvornice dostavljen samo prijedlog ugovora.

Prema uobičajenom principu i praksi koji se primjenjuje duži niz godina sa svim vršiteljima prijevoza, podrazumijeva korekciju cijena u ovisnosti o promjeni cijene goriva odnosno eurodizela.

Prema istom principu i formuli se uvijek postupalo kada je dolazilo do poskupljenja goriva, kada je cijena transporta koja se isplaćuje našim partnerima automatski rasla. Primjenom potpuno istog principa na uobičajeni način, sada kada je došlo do značajnog smanjenja cijene goriva kada je cijena trebala da se umanji za taj dio smanjenja cijene goriva, manifestiralo se nezadovoljstvo koje je sigurno pojačano radi krizne i stresne situacije u kojoj smo se svi našli.  

Činjenica je da prijevoznici iz Kaknja povećavaju vozni parkkamiona i cisterni, što ukazuje da postoji ekonomski interes prijevoza, a to je ujedno i najbolji dokaz i pokazatelj da Tvornica cementa Kakanj u najvećoj mogućoj mjeri nastoji uposliti lokalne kapacitete.

Vezano za natpise oko RDF goriva i guma, ističemo da u ovoj godini Tvornica cementa Kakanj nije uvezla niti koristila u proizvodnji niti jedan kilogram zamjenskog RDF goriva i odlučno odbacujemo svaku neistinu i zlonamjernu insinuaciju koja ima za cilj urušavanje ugleda naše tvornice i naših vrijednih i požrtvovnih radnika!

Mi smo veoma svjesni i zahvalni našim partnerima kao i našim vozačima na njihovom doprinosu da se cement dostavlja u sva područja BiH i Hrvatske i ova rizična vremena. Uvijek smo u poslu praktikovali da svako pitanje i svaki eventualni nesporazum rješavamo zajednički sa našim poslovnim partnerima, a potpuno smo uvjereni da ćemo i ovaj put u najkraćem mogućem roku,kroz otvorenu i direktnu komunikaciju pronaći odgovarajuće, kompromisno, fer i obostrano prihvatljivo rješenje.

Briga za naše zaposlenike, kao i za sve naše poslovne partnere nalaže da se uvijek ponašamo maksimalno odgovorno što činimo u ovakvoj kriznoj situaciji kada smo među prvim kompanijama u BiH koja je pripremila mjere zaštite, sva potrebna zaštitna sredstva, u što smo uputili i naše poslovne partnere kako bi svi zajedno bili bezbjedniji.