Rudi Čajavec – sugrađanin kojeg su se Kakanjci odrekli

pokit_d0cffa36e832b65fe145a6e9360bda83

Na današnji dan, 4. jula 1942. godine poginuo je narodni heroj iz Kaknja Rudolf Rudi Čajavec. Ponovo donosimo tekst koji smo objavili prošle godine, jer se trag o ovom velikom čovjeku i narodnom heroju u Kaknju gubi.

Nekada se u našem Kaknju 1. aprila nisu samo smišljale šale, bio je to datum kada su se svi građani ovog grada s ponosom prisjećali velikana, prvog pilota i narodnog heroja NOV-a, našeg sugrađanina Rudija Čajevca. Na taj dan slavio se njegov rođendan. Rođen je 1.aprila 1911. godine u Kaknju. Odrastao je u baraci koja je poslije pretvorena u njegov muzej. I ulica u kojoj je on odrastao poslije je dobila njegovo ime, ulica Rudi Čajavec. Također, škola koja je napravljena 1972. godine, koja se nalazi u gornjem dijelu grada dobila je njegovo ime, a danas ta škola nosi ime O.Š. Mula Mustafa Bašeskija.

Rudi Čajavec je dao svoj život boreći se u to vrijeme da spasi živote naših pradjedova, pranana ili prabaka, naših roditelja.

Na banjalučkom aerodromu povezao se s Franjom Kluzom (pilotom) i Milutinom Jazbecom (zrakoplovnim mehaničarem), s kojima priprema prelijetanje na slobodni teritorij. To im i uspijeva 23. maja 1942., kada avionom “Potez 25″ Franjo Kluz slijeće na aerodrom “Urije” kod Prijedora, među partizane. Istog dana, sletio je i Rudi sa mehaničarom Jazbecom u avionu “Breguet 19″. To je bio začetak stvaranja partizanskog zrakoplovstva, te jedinstven slučaj u svijetu, da je pokret otpora u okupiranoj zemlji posjedovao vlastito zrakoplovstvo. Tijekom prvog borbenog leta 4. jula 1942. Rudi Čajavec baca letke iznad Banje Luke i napada aerodrom „Zalužani“. U posljednjem napadu Rudi je ranjen i ne uspijeva se prebaciti na slobodni teritorij, pa prinudno slijeće kod sela Kadinjana. Četnici ga opkoljavaju. Da im živ ne padne u ruke, izvršava samoubistvo.

Možemo reći da je ovaj grad nekada imao sluha za svog heroja, sve mu je dao, muzej, ulicu i školu. Ali ne samo to, dao mu je onu najvažniju notu, dao mu je besprijekorno poštovanje. Davali smo mu značaj te se dičili time što je naš sugrađanin bio prvi pilot sa prostora bivše Jugoslavije. Njegovo ime spominjali smo uzdignute glave.

Ali isto tako, na kraju smo mu sve to i uzeli. I ne mi, običan narod, stanovnici Kakanj, nego političari. Ubrzo nakon završetka ovog užasnog rata, tadašnja struktura OV Kaknja promijenila je skoro sve nazive ulica i škola. Promijenila je naziv O.Š. Rudi Čajavec u O.Š. Mula Mustafa Bašeskija. Požurila je da avion, koji se tada nalazi u dvorištu proda negdje na otpadu i za njega uzme sitne pare. Na mjestu ispred škole gdje je nekad stojala bista Rudija Čajevca danas stoji jedna ružna saksija sa nekim, više grmljem, nego cvijećem.

Muzej koji je bio u kući u kojoj se rodio Rudi Čajavec dat je na korištenje invalidima, gdje su oni otvorili šahovski klub.

Da li je korektno preimenovati školu i uništiti muzej jednog velikana, našeg sugrađanina, čovjeka koji je prije II svjetskog rata završio Pravni fakultet u Beogradu, čovjeka koji je u to vrijeme otišao u Francusku na Sorboni da doktorira (a znamo da je i dan danas to veliko), Kakanjca koji je pored toga što je bio pilot, bio jedan od najobrazovanijih u gradu?

Današnji osnovci, čini se i srednjoškolci ne znaju ko je bio Rudi Čajavec.

Današnji učitelji, nastavnici i profesori ne uče ih ko je bio Rudi Čajavec. Jedan veliki sistem, od Općine, Upravnog odbora škole, profesora, nastavnika, i učitelja mudro šuti i vješto prikriva ime najznačajnije ličnosti u povijesti Kaknja.

I sve to, nažalost, nepotrebno.

Rudi Čajavec je bio naš sugrađanin, prvi pilot NOV-a, jedan od najobrazovanijih i najcjenjenih ličnosti ovog grada. Bio je naš ponos, jer smo bili svjesni da je svoj život dao braneći naše.

Učite djecu o toj veličini, o toj ljudskoj gromadi. Vratite njegovo ime školi, i vratite onaj avion što ste ga prodali na otpadu, obnovite njegovu kuću i muzej kao spomenik.

Postanite svjesni da ste napravili grešku, još uvijek ste na vlasti pa je ispravite.

Kaportal 2.4.2013.