RMU Kakanj: Uskoro proboj tunela Ribnica

Članovi Uprave Rudnika mrkog uglja Kakanj i firme Džekos koja je izvođač radova na hidrotehničkom objektu Ribnica, u srijedu 2.decembra 2015. godine bili su u radnoj posjeti na ovom gradilištu. Upoznali su se sa trenutnim stanjem radova jer se očekuje da do kraja godine bude izvršen proboj tunela čija je projektovana dužina 2880 metara. Radovi na ovom objektu posebno su značajni sa stanovišta razvojne strategije površinske eksploatacije uglja, jer će izgradnjom tunela biti omogućeno formiranje vanjskog odlagališta čvrste jalove mase za oko 60 miliona kubnih metara.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika Kakanj Kasim Alajbegović, poslije izvršenog obilaska svih 2745 do sada urađenih metara tunela, kaže:
– Ovaj objekat ili kako mi kažemo hidrotehnički objekat tunel Ribnica je od izuzetne važnosti za razvoj površinskog kopa.Investicija se čekala decenijama.Hvala Bogu da su radovi poodmakli. I prije dolaska u Rudnik imao sam želju da uđem u ovaj tunel. Ima još manje od dvije stotine metara do proboja tunela. Poslije toga se nastavljaju finalni radovi, gdje mi priželjkujemo, da se što prije završe. Svjesni smo da se predviđeni rok očito mora produžiti radi svih problema koji su se pšojavili početkom izvođenja radova. Sa napadne tačke Tičići ide se mehanizovano, veća je dinamika radova. Sa napadne tačke Ribnica radi složenijih geoloških uvjeta više je zastupljen manuelni rad. Zadovoljan sam viđenim.

Radove na izgradnji tunela pratile su i poteškoće koje su usporile njegovu izgradnju. O tome govori Rifat Mahmutović, izvršni direktor u firmi Džekos:

– Kroz cijeli period radova nailazili smo na niz poteškoća.Prije svega, geološki uvjeti su bili veoma teški za iskop.Jedan od težih perioda tokom radova bio je sa napadne tačke Ribnica. Kada smo ušli u stijensku masu, oko stotinu metara smo imali veoma lošu kategoriju tla. Drugi veliki problem smo imali sa napadne tačke Tičići, gdje smo na stacionaži imali oko 500 metara sa iznenadnom kavernom i velikom količinom vode.Uspjeli smo uhvatiti i kontrolistai vodu i nastaviti rad. Imali smo veliki problem, kao i preduzeća iz našeg okruženja tokom prirodne nepogode, što je izazvalo određeni zastoj u izvođenju radova. U normalnim uvjetima rokovi za izgradnju tunela bili bi ispoštovani. Zbog objektivnih teškoća, izazvanih višom silom, na koje nismo mogli uticati. Ipak očekujemo do kraja godine proboj tunela.

Adis Isaković, diplomirani inženjer građevine, operativni vođa projekta, kaže da se sa napadne tačke Ribnica radi od februara, a sa napadne tačke Tičići od augusta prošle godine:
– Za to vrijeme, Od Tičića prema Ribnici, do danas, uradili smo 1715 metara, a dužina tunela je 2880 metara. Treba dodati izradu ulazno izlaznih objekata tako da dužina iznosi 1912 metara.Sa napadne tačke Ribnica napravljeno je 1030 metara, što znači da je ukupno otvoreno 2745 metara, tako da za nekih 30 dana očekujemo proboj tunela.

Planirano je da poslije proboja tunela, počnu radovi armirano betonske obloge debljine 30 centimetara. Ovi radovi bi trebali trajati deset mjeseci. Investicja od oko deset miliona KM, obezbjedila je Elektroprivreda BiH iz sredstava dokapitalizacije rudnika uglja.