Počeli su protesti grupe građana ispred Američke ambasade u Sarajevu povodom aktuelne političke situacije u našoj zemlji, javlja Avaz.

Kako su najavili organizatori današnjih protesta, očekuju pomoć SAD i američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u očuvanju suvereniteta i teritorjanog integriteta BiH.

– Ovdje sam kao građanin, nismo još uvijek imali sastanak sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom. Danas smo došli da iskažemo svoje nezadovoljstvo jer želimo da svaki građanin ima jednaka prava – rekla je Aida Đozić, jedan od učesnica protesta.

Podsjećamo, grupa građana 25. oktobra organizirala je proteste ispred zgrade OHR-a.

Kako javljaju reporteri “Avaza” sa lica mjesta, danas se preko puta Američke ambasade okupio manji broj građana nego što je to bilo 25. oktobra ispred OHR-a.

Jedan od organizatora protesta, Suad Đozić kazao je da su se građani okupili ispred ambasade SAD zbog posljednjih dešavanja i posjete gospodina Metjua Palmera, američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH.

– Ljudi su malo zbunjeni sa stavovima. Mi znamo da je SAD prijatelj BiH. Mi sada očekujemo pomoć američkog predsjednika kako gospodin Palemer ne bi bacio sjeniku na suverenitet. Naše zahtjeve smo poslali u Ambasadu – rekao je Đozić.

Dodao je da će nastaviti sa ovim aktivnostima i protestima.

– Došao sam iz Tuzle. Ono što se promijenilo poslije 2014. godine, ovdje se događa fašizam idalje. Strani zvanični nemaju prava da odlučuju u ime nas građana, u Beogradu. Vidimo da imamo više medija nego građana. Spremni smo da izađemo na ulice, ali ne želimo da rušimo institucije da palimo zgrade kao 2014. godine. Mi komuniciramo sa Bajdenom, a ne možemo da komuniciramo sa našim vlastima – rekao je Almir Arnaut, jedan od učesnika protesta.

Na protestima građani su iznijeli sljedeće zahtjeve:

– Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bajdena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni napad uključujući i prijetnju silom.

Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ…)

Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multikulturalno društvo.

Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.

Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom – navode u svojim zahtjevima, piše Avaz.