Prokoško jezero – Oaza mira u blizini Fojnice

Jesen koja kalendarski već uveliko traje, na Prokoškom jezeru u neposrednoj blizini Fojnice, gotovo je neprimjetna.

Novembarsko sunce dovelo je mnogobrojne ljubitelje prirode samo 20-tak kilometara od gradske vreve, na jedno od najljepših jezera koja postoje u Bosni i Hercegovini.

Ova oaza mira i prirodnih ljepota, se nalazi na planini Vranici, na 1.636 metara nadmorske visine. Pejzaž cijelog jezera je posljednjih godina narušen zbog velikog broja vikendica koje su izgrađene u neposrednoj blizini.

Međutim, to ne sprečava veliki broj bosanskohercegovačkih građana ali i turista, ljubitelja prirode, da svoje slobodno vrijeme provedu u ovoj oazi mira.

Ono što je specifično za Prokoško jezero jeste to da je u njemu još uvijek ostao endemični primjerak vodozemca – triton.

Četinarska stabla koja krase ovaj “park prirode” stvaraju dojam kao da je “zlatno godišnje doba” još uvijek daleko.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je planinu Vranicu i Prokoško jezero i zatekla veliki broj posjetitelja koji su uživali uz razne sadržaje, biciklizam, plovidbu, nogomet i neizostavni roštilj.

Jedan od mnogobrojnih posjetilaca je bio i Zeničanin Kenan Bajrić, koji je iz svog grada stigao sa prijateljima.

“Vrijeme je prekrasno i slobodan dan poželjeli smo provesti na našem omiljenom izletištu”, kazao je Bajrić za Anadolu Agency, istakavši kako bi se trebalo poraditi na sanaciji puta koji vodi do Prokoškog jezera.

Anadolija/Kaportal.ba