Prijedlog Lijanovića: Akciza na pivo 0,5 KM

pivoPoslanik Narodne stranke “Radom za boljitak” u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanković Lijanović uložiće danas na sjednici Predstavničkog doma amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, prema kojem akciza na pivo treba da iznosi 0,5 KM po litru.

Lijanović je saopštio novinarima u Sarajevu da je cilj njegove inicijative da se spriječi situacija i kojoj male akcize za uvozne proizvode ugrožavaju domaće proizvođače i tržište, i uništavaju opstanak pivarske industrije u BiH.

Prema njegovim riječima, ponuđeni prijedlog izmjena Zakona o akcizama nije u obzir uzeo princip da vođenje adekvatne poreske i spoljnotrgovinske politike na nivou BiH treba da dovede do napretka domaće privrede.

“Pivarska industrija u BiH predstavlja jednu od značajnijih oblasti privređivanja, koja zapošljava oko 1 200 radnika i ostvaruje ukupan prihod od oko 110 miliona KM”, precizirao je Lijanović.

On smatra da je moguće u pivarskoj industriji otvoriti nova radna mjesta, tako što će biti usvojen prijedlog njegove stranke za uvođenje akcize od 0,5 odsto po litru piva, za velike pivarske kompanije, koje su uglavnom u stranom vlasništvu.

Lijanović je dodao da će povećanje akciza na pivo doprinijeti i boljem punjenju Budžeta institucija BiH.

Prema važećem zakonu, na litar piva plaća se akciza od 0,20 KM, dok bi, prema predloženim rješenjima, raspon akciza bio od 0,20 KM za pivare čija je proizvodnja u prethodne tri godine bila manja od 400.000 hektolitara, a za one čija je proizvodnja veća od navedene količine obračunavala bi se akciza od 0,25 KM za litar.