Povodom 21. maja – Dana OŠ “Hamdija Kreševljaković” Kakanj: Iz ljetopisa škole

 

Izgradnja zgrade osnovne škole koja danas nosi ime “Hamdija Kreševljaković” Kakanj, a nekad se zvala “Ivo Lola Ribar”, završena je 10. aprila 1960. godine.

Prvi upravitelj ove škole bio je Adem Haračić. U toj prvoj školskoj godini organiziran je novogodišnji karneval za građanstvo, prvo zimovanje učenika na Romaniji, organizirani su koncerti vokalne i instrumentalne muzike, osvojene su prve nagrade i pehari na sreskom takmičenju u Zenici, organizirane su akcije uređenje okoline škole… Bila je to jedina osmogodišnja škola koju su pohađala djeca sa područja gotovo cijele općine. Maksimalno opterećeni nastavnici radili su u tri smjene sa po dva razredništva, u ukupno 37 odjeljenja. Izdvajamo nekoliko imena nastavnika ove škole: Hilmija Delibašić, Mihajlo Hovanjski, Emir Omeragić…

Škola danas nosi ime “Hamdija Kreševljaković”, u znak sjećanja i pijeteta prema velikom učitelju, pedagogu i historičaru Hamdiji Kreševljakoviću.

Slovo o Hamdiji Kreševljakoviću

Poslušavši savjete svoga učitelja da je pravom naučniku potrebno da se o činjenicama relevatnim za temu koju obrađuje upozna na licu mjesta, Kreševljaković je, da bi bolje upoznao glavnu oblast svoga interesovanje, Bosnu i Hercegovinu, više puta obišao. Još kao mlad iskazivao je interesiranje za starine i narodnu tradiciju. Svoj prvi prilog objavio je u listu “Behar”, a nakon toga u brojnim listovima objaljivao je do tada nepoznate pjesme i pripovijetke. Istraživao je brojna pitanja iz historije Bosne, a interesirao se i za stanje rudarstva i pitanja organizacije rudarske proizvodnje u važnijim rudarskim centrima u BiH, pa i u Kaknju. Objavio je više od tri stotine manjih i većih radova, članaka i knjiga. Njegova djela imaju ogroman značajan i trajnu vrijednost za našu kulturu i nauku.

Umro je 1959. godine.