Povodom 20. godina NVO Alternative Kakanj: Najstarije kakanjsko udruženje koje se bavi razvojem civilnog društva

NVO Alternative Kakanj osnovana je 24. februara 1998. i najstarije je kakanjsko udruženje koje se bavi razvojem civilnog društva.

Iza njih je stotinu urađenih projekata za dobrobit građana Kaknja ali i cijele BiH, preko milion KM realizovanih sredstava kroz projekte, mnoštvo korisnika projekata od običnih građana do institucija poput općinskih sudova, škola, lokalnih samouprava…

Ova NVO prepoznatljiva je u Kaknju ali i šire po kvalitetnim projektima koji se tiču civilnog društva, mladih, žena i ostalih kategorija. Kroz sve projekte za 20 godina postojanja vodili su računa o zastupljenosti mladih, žena i održivom razvoju lokalne zajednice.

U ovom periodu djelovanja, zavisno od visine projekata imali su od 2-5, pa do i 11 uposlenih.

Ono što je rijetkost za nevladine organizacije, koje se često pojave samo povodom određenih projekata i prestaju sa radom, NVO Alternative ima kontinuiran rad i saradnju sa svim nivoima vlasti, bez obzira na političke promjene kroz proteklih 20 godina.

Kroz upravna tijela ovog udruženja u dvije decenije prošle su mnoge istaknute kakanjske ličnosti: Josip Miočević, Izudin Neimarlija, Abdulah Delibašić, Damir Stanković, Ana Dojčinov, Amela Džomba, Hadžić Dada Izelsota…

“Udruženje građana “Alternative” Kakanj je nevladina organizacija koja je voljna svoja znanja i iskustva podijeliti sa drugima i stjecati nova, sa ciljem promoviranja i zaštite ljudskih prava, izgradnje tolerancije i povjerenja u zajednici i jačanja uloge mladih i žena u društvu. Alternative su posvećene održivom razvoju zajednice i civilnog društva u Bosni i Hercegovini.  Spremnost da drugima prenosimo, ali i stičemo nova znanja, naša je osnovna snaga. U našoj organizaciji oblikuju se kvalitetne radionice za učenje djece i odraslih.”, kazala je u razgovoru za Kaportal.ba Maksuma Topalović, izvršna direktorica NVO Alternative.

Topalović kaže da je misija NVO Alternative da njihovi projekti služe ljudima, društvu i okolini:

“Naša kreativnost i iskustvo osiguravaju nam poziciju uspješne i priznate NVO. Naša vizija je bosansko-hercegovačko društvo – društvo jednakih mogućnosti za sve. Pomažemo našim korisnicima da participiraju u kreiranju naših projekata. Indikator naše uspješnosti je, prije svih, zadovoljstvo korisnika našim uslugama. Stalno radimo na edukaciji. Vrijednost našeg rada podiže vrijednost naše organizacije i omogućava nam slobodu djelovanja. Dosljedna realizacija projekata, temelj su našeg uspjeha. Dajemo poticaj našim suradnicima i motiviramo ih za vrhunske rezultate. Naš uspjeh počinje s našim osobljem. Odnose u našoj organizaciji karakterizira međusobno poštovanje i  jasni ciljevi. Društvena odgovornost naš je doprinos za bolji svijet. Naše ideje, programi i djelovanje služe ljudima, društvu i okolini. Ophođenje sa suradnicima, donatorima i partnerima zasniva se na principu uvažavanja i razumijevanja.”, završila je Topalović.

Narednih dana predstavit ćemo neke od glavnih aktivnosti ovog udruženja u proteklih nekoliko godina.