Povećanjem kapaciteta do boljeg zdravstva: Ambulanta u Zgošći kao svijetli primjer

U sklopu ovogodišnjeg programa obilježavanja 08. aprila – Dana oslobođenja Kaknja u Drugom svjetskom ratu, te 15. aprila – Dana općine Kakanj i Dana Armije RBiH, svečano je u rad puštena novoopremljena ambulanta porodične medicine u naselju Zgošća, zajedno sa prostorijama istoimene Mjesne zajednice. Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, premijer Vlade ZDK Mirza Ganić i direktor JU „Dom zdravlja“ Kakanj Mirsad Tursum, uz prisustvo ostalih zvanica, zvaničnim otvaranjem vrata ovog objekta poslali su snažnu poruku jasne opredijeljenosti ka kontinuiranom razvoju ukorak sa savremenim trendovima.

Ono što je nekoć generacijama čuvano, nerijetko izazovno i teškom mukom, u ime i za sve nas, danas se vizionarski gradi i podiže, jer samo tako možemo biti sigurni da ispunjavamo ostavljeno naslijeđe. Općina Kakanj, Vlada Kantona i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH na svijetlom primjeru ambulante u Zgošći to zorno dokazuju.

Investicija vrijedna 185.000 KM za oko 1200 stanovnika zgošćanskog kraja znači pojednostavljen pristup zdravstvenim uslugama, uz stručan nadzor i najsavremeniju aparaturu. Osim toga, ne smije se zanemariti ni ukazana šansa mladim kakanjskim ljekarima da od svog rada žive u rodnom Kaknju i tu ostvaruju zacrtane mladalačke snove o budućnosti. A ona je, uz realizaciju ovakvih projekata, blistavo opozitna svemu onom što se u prosječnoj svakodnevnici može čuti i pročitati.

Kakanj kao lokalna zajednica nastoji podsticati povećanje kapaciteta u oblasti zdravstva, što pokazuju mnogobrojni primjeri nabavke prijeko potrebne opreme, adaptacije prostora i uvažavanja stavova građana kroz neprekidnu komunikaciju.

O svom dosadašnjem radu u ovoj ambulanti Ahmet Jahić, doktor opšte medicine i pedijatar, kaže sljedeće: „Otvaranjem savremenih prostorija ove porodične ambulante, došlo je do znatnog rasterećenja u radu Doma zdravlja, a što se pozitivno odrazilo i na same pacijente, koji su sada mnogo zadovoljniji i susretljiviji“. Na pitanje koliko je značajno to što Općina Kakanj i JU „Doma zdravlja“, uz pomoć Vlade ZDK i nadležnih ministarstava viših nivoa vlasti, te prijateljskih donatora prepoznaju potrebu povećanja zdravstvenih kapaciteta, ljekar Jahić odgovara: „Izuzetno je značajno, naročito za nas ljekare, jer nam je uveliko olakšan rad. Nova oprema sa sobom donosi brži i jednostavniji pristup. Osim toga, to omogućava prijem novih kadrova, a što opet ima za posljedicu kvalitetniju uslugu“. Kroz razgovor konstatujemo da se Kakanj sve ćešće spominje kao svijetli primjer lokalne sredine koja mladim ljekarima omogućuje sticanje radnog iskustva bez da svoju sreću potraže van granica naše domovine. „Mogu Vam reći da ste igrom slučaja na pravoj adresi. Naime, kao neko ko je u Kakanj došao iz Tuzlanskog kantona, tačnije Gračanice, mogu samo potvrditi gore izrečeno. Dom zdravlja zaista vapi za medicinskim kadrom, najviše zbog činjenice što su veliki centri Sarajevo i Zenica relativno blizu, tako da je velika migracija kadrova. Međutim, moram pohvaliti menadžment ove ustanove zbog izuzetne profesionalnosti. Isto vrijedi i za kolege i osoblje. Ovdje sam primljen sa ogromnim poštovanjem i korektonošću, baš onako kako dolikuje „Gradu dobrih ljudi“. Za kraj naše diskusije, ljekar Jahić naglašava kako je svaki dan novi izazov u ovom poslu, ali i da bez toga nema vidljivijeg napretka.

Ni mještani ne kriju svoje oduševljenje, pozdravljajući nastojanja lokalne samouprave u iznalaženju efektivnih i sveobuhvatnih rješenja za što veći broj građana. To nam potvrđuje ispunjena čekaonica, gdje pacijenti biranim riječima govore o ophođenju i saradnji sa njima. Medicinska sestra Merima Mehanović svakog od korisnika usluga dočekuje prijatnim osmijehom i osjetnom ljubaznošću. Među njima je i penzioner Fikret Veispahić, koji pozdravlja samu investiciju, tvrdeći da je time, prije svega, fizički olakšan pristup zdravstvenoj usluzi, skoro eliminisano čekanje i olakšano funkcionisanje Savjeta Mjesne zajednice i njenih članova, koja dijeli prostorije ambulante. Ista je otvorena svakim radnim danom od 07:00 do 15:00, s tim da porodični ljekar u pravilu bude dostupan u jutarnjim satima, kada se i zakazuju pregledi.