Potpuni kolaps: Šta se tačno događa s Facebookom, Instagramom i WhatsAppom

Od sinoć traju problemi s jednom od najpopularnijih društvenih mreža u svijetu. Ove probleme mnogi nazivaju najvećim padom Facebooka u historiji. Trenutno društvena mreža radi, ali korisnici i dalje imaju problema, piše CNN.

Prekid je trajao više od deset sati i vjeruje se da je to najduži prekid koji je ikada zadesio ovu društvenu mrežu. Da bi objasnili svojim korisnicima šta se to tačno dešava, morali su se obratiti putem svoje konkurentske društvene mreže Twitter gdje su naveli zbog čega su imali problem.

Osim Facebooka, i druge platforme koje su u vlasništvu ovog tehnološkog diva, uključujući Instagram, Messenger i WhatsApp, također su imale povremene probleme pri pristupu uslugama i objavljivanju sadržaja.

Umjesto selfija i ažuriranja statusa, mnogi su dobili poruku: “Oprostite, nešto je pošlo po zlu. Radimo na tome da ovaj problem popravimo što je brže moguće”.

Korisnici Facebooka frustrirano su cijeli dan pisali na Twitteru da ova društvena mreža ne radi. Koristili su hashtagove #FacebookDown i #InstagramDown.

Prekidi rada ove društvene mreže počeli su u srijedu i to u više dijelova svijeta uključujući Sjedinjene Države, Srednju i Južnu Ameriku i Evropu, dok su korisnici u Aziji tek danas počeli imati probleme.

“Svjesni smo da neki ljudi trenutno imaju problema s pristupanjem Facebookovoj porodici aplikacija. Radimo na rješavanju problema što je prije moguće”, objavio je Facebook.

Iako su mnogi mislili da je ovaj problem hakerske prirode, iz Facebooka su kazali da ipak nije povezan s hakerskim napadima.

Posljednji put kad je Facebook ovako velike probleme imao 2008. godine, piše BBC. No, tada je imao blizu 150 miliona korisnika, za razliku od 2,3 milijarde, koliko ih ima sada.