Poslanici Skupštine ZDK će tražiti ukidanje kantonalne Službe za zapošljavanje

Poslanici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona nisu prihvatili izvještaj o izvršenju finansijskog plana Službe za zapošljavanje ZDK za 2014. godinu. Najviše zamjerki upućeno je na stranačko i netransparentno zapošljavanje isključivo politički podobnih kadrova u Službi za zapošljavanje tokom mandata aktuelnog direktora Ratka Orlandića.

Pored neprihvatanje izvještaja, predloženo je nekoliko zaključaka u svrhu da Vlada ZDK poduzme ubrzane aktivnosti na stabilizaciji stanja u ovoj ustanovi, da se smjeni upravljačka struktura i direktor, a zatražen je ulazak Finansijske policije i Ureda za reviziju u Službu za zapošljavanje, koji bi trebali utvrditi stvarno stanje o poslovanju.

Naime i pored nekoliko budžetskih pozicija iz kojih se vidi da ova ustanova nije domaćinski poslovala, ostvaren je suficit od oko 207 hiljada KM.

Ćamil Zaimović, iz Kluba zastupnika SBB, je istaknuo da bi smjena menadžmenta mogla skupo koštati Kanton, jer bi mogao uslijediti sudski proces s obzirom da je direktor Orlandić najavio pravnu bitku za zaštitu prava iz radnog odnosa.

Poslanica Meldina Ugrak (SBB) je najavila da će u pismenoj incijativi zatražiti pripajanje Službe za zapošljavanje Ministarstvu za rad ZDK, jer ne vrši funkciju za koju je osnovana, ili njeno ukidanje i pripajanje federalnoj službi za zapošljavanje čime bi se uštedjela milionska finansijska sredstva u budžetu Kantona.