Posao stoljeća: Kupili ga za 25 lopti, a prodali za 35 miliona eura

Renato Sanches nova je zvijezda portugalske fudbalske reprezentacije.

Mladi veznjak radi sjajan posao u veznom redu na Evropskom prvenstvu. Protiv Hratske je ulaskom u igru unio živost u vezni red Portugalaca, a u sinoćnjem četvrtfinalnom dvoboju protiv Poljske pogodio za izjednačenje, a zatim bio precizan i sa bijele tačke. Sanchez je jedanaesterac izveo kao da ima na desetine značajnih utakmica u nogama, a zapravo mu je samo 18 godina.

Sanches je u četvrtak protiv Poljske postao treći najmlađi strijelac u historiji evropskih prvenstava, odnosno najmlađi ako gledamo samo utakmice u nokaut fazi takmičenja.

Mnogi će nakon spuštanja zavjese na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta kazati kako je Bayern kupovinom Sanchesa napravio briljantan posao. No, još bolji je napravila Benfica, odakle u najveći njemački klub i dolazi Sanches.

Skauti Benfice u Sanchesu su prepoznali talent kada mu je bilo samo devet godina, te su ga iz lokalnog kluba, Águias da Musgueire, na Luz doveli za 750 eura i 25 nogometnih lopti!

Devet godina kasnije, Sanchez je prodan njemačkome prvaku za 35 miliona eura, s naglaskom na to da se odšteta može popeti na čak 80 miliona ovisno o njegovim postignućima, odnosno Bayerna sve dok će nositi crveni dres.