Poruka volontera Crvenog križa Kakanj: Ostanite hrabri i odgovorni!

Obzirom da je danas Svjetski dan zdravlja a zadesila nas je nesreća, gdje nevidljivi protivnik vodi bitku s cijelim čovječanstvom, korona virus, volonteri Crvenog križa su se povodom obilježavanja aktivirali na drugačiji način nego inače. U moru informacija o virusu i cjelokupnoj situaciji mladi Crvenog križa Kakanj šalju poruku povodom obilježavaja ovag bitnog datuma, 7.april Svjetski dan zdravlja. U nastavku pročitajte poruku koju šalju volonteri Crvenog križa Kakanj a koju je pisao volonter Armin Begovac.

..

Obično se kaže da zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu, međutim u ovim teškim trenutcima svi imamo jednu želju i cilj, da pobijedimo ovog nevidljivog protivnika. Protivnika za kojeg nismo bili spremni ni fizički ni psihički. Zbog koga se ne možemo družiti s našim najmilijima u strahu da ih ne izgubimo. Ljudi obično u strahu čine nepromišljene stvari ali sada nije vrijeme za to.

Ovaj rat u prvim linijama predvode zdravstveni radnici i mnogobrojni volonteri koji izlažu sebe i svoje najbliže da bi pomogli drugima, da bi pomogli nama svima. Strah ostavljaju po strani kako bi svi mi što prije iz ove bitke izašli pametniji i odgovorniji. Najhrabrije što možemo učiniti za njih jeste ne paničiti, biti odgovorni, ostati sigurni i ne izlagati se bespotrebno, ostati kući. Ali ostati kući ne znači zatvoriti se i ljenčariti po cijele dane čekajući da vrijeme prođe. Ostati kući znači smanjiti nivo rasprostranjenosti našeg protivnika, olakšavajući onima na prvim linijama da obavljaju svoje dužnosti. Nikome nije lako ostati zatvoren među 4 zida ali je to najmanje što možemo uraditi za one koji ne to ne mogu, za one koji nam omogućavaju da koliko-toliko normalno nastavimo u ovim teškim vremenima. Naravno da nije moguće sve vrijeme ostati zatvoren ali je naša obaveza pri svakom izlasku poduzeti barem strogi minimum zaštite, prije svega radi sebe, ali naravno i zarad drugih.

Ako smo već prinuđeni da ostanemo unutra, zašto to vrijeme ne iskoristiti na najbolji mogući način. Nauči to nešto sto si uvijek htio ali nikad nisi imao vremena, pročitaj tu knjigu, pređi tu igrici, počni trenirati, kuhati, održavaj kako fizičko tako i mentalno zdravlje.

Ironično je to da u ovim trenucima kad se moramo držati razdvojeno, ustvari samo zajedno, zajedničkim trudom i odgovornošću možemo pobijediti. Sada je vrijeme za to.

Danas, 7. aprila obilježavamo Svjetski dan zdravlja i ono što mi Mladi crvenog križa danas ali i svaki idući dan tražimo od svih vas je da, osim što ćete nam aplaudirati, čuvate sebe i sve oko sebe, da podignete nivo higijene, da se zdravo hranite i jačate svoj imunitet kao glavni odbrambeni mehanizam, da ostanete hrabri i odgovorni. Da ostanete kući..