Portugal i Vels u borbi za finale Evropskog prvenstva

Ronaldo i Bale, najskuplji nogometaši na svijetu i saigrači iz Real Madrida, prije šest sedmica zajedno su se radovali evropskom naslovu ‘Kraljevskog kluba’. U srijedu u Lyonu samo će jedan imati razlog za slavlje.

“Naš san je sve bliži. Nikada nisam skrivao želju da osvojim trofej u dresu reprezentacije. Vjerujem kako smo na dobrom putu,” kazao je Ronaldo, dok je Bale poručio:

“Za svakog od nas najveća je čast nositi dres reprezentacije. Mi igramo za Wales, za zmaja na našem dresu i borit ćemo se do kraja.”

Portugal je do polufinala stigao bez pobjede ali i bez poraza u 90 minuta. U grupi su tri puta remizirali, u osmini finala su pobijedili Hrvatsku u produžetku, a u četvrtfinalu Poljsku nakon izvođenja jedanaesteraca. Bit će to njihovo četvrto polufinale u posljednjih pet evropskih prvenstava, te peto ukupno. Među četiri najbolja bili su i prije četiri godine u Poljskoj i Ukrajini, 2004. pred svojim navijačima, te 2000. u Belgiji i Holandiji i 1984. godine u Francuskoj. Do finala su stigli samo jednom 2004. godine na prvenstvu koje su organizirali, no u završnom susretu ukazala se grčka priredivši jednu od većih senzacija u historiji EP-a.

“Ovoga puta spremni smo ispisati historiju,” poručio je Portugalac, no ubrzo je stigao i odgovor.

“Ovo je naše vrijeme. Već sada smo ispisali historiju, no nemamo namjeru zaustaviti se. Bit će to velika srijeda za velški nogomet,” poručio je Bale nakon što je Wales u debitantskom nastupu na evropskom nogometnom prvenstvu stiglo do polufinala.

U dosadašnjih pet nastupa na EP-u u Francuskoj Bale je bio uvjerljiviji, no Portugalci se nadaju kako će Ronaldo tek sada ‘eksplodirati’. Bale je u pet nastupa zabio tri gola, a Ronaldo dva, no portugalski majstor ima i jednu asistenciju. Ronaldo je uputio više udaraca prema suparničkom golu (36/21), no Bale je bio precizniji (14/9).