Politika zapošljavanja nastavnika u ZDK

nastavniciMisija OCSE-a u Bosni i Hercegovini ,u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona ,organizovali su danas okrugli sto na temu „Politika zapošljavanja nastavnika“.

Na skupu su učestvovali predstavnici obrazovnih vlasti ,sindikata i udruženja direktora iz ZDK ,Tuzlanskog i Sarajevskog kantona ,te Brčko distrikta.Predstavnik misije OSCE-a u BiH-Terenski ured Zenica ,Alen Ćosić , naglašava da „Politika zapošljavanja nastavnika“ predstavlja bitan faktor u razvoju cjelokupnog obrazovnog sistema i bh društva.Ćosić dodaje da se upravo zbog toga što više razgovarati o principima zapošljavanja nastavnog osoblja , principima prilikom odabira nastavnika ,te principima jednakosti pristupa i izbora na osnovu profesionalnih kompetencija.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH i ZDK ,Selvedin Šatorović ,smatra da je postojeća politika zapošljavanja nastavnika pod svojevrsnim pritiskom hiperprodukcije kadrova.Kriteriji zapošljavanja sada su svima poznati ,kaže Šatorović , te dodaje da je rezultat toga sve manje pritisaka na direktore škola ,manje nepotizma i korupcije u obrazovnom sistemu.

Da nema kriterija ,kaže Šatorović ,primjer iz ZDK gdje na jedno radno mjesto aplicira više 200 kandidata ,vjerovatno bi došlo do velikih problema. Šatorović ujedno ukazuje i na problem manjeg broja upisanih učenika, što ograničava daljnja zapošljavanja obrazovnih radnika, a kriteriji sa određenim poboljšanjima u budućnosti će biti nužno neophodni. Sem zapošljavanja ,još uvijek je otvoreno i pitanje pripravničkog staža za nastavnike. U sindikatu ističu da su uputili prijedlog kantonalnom premijeru da se za ove namjene izdvoje adekvatna sredstva ,a konačna odluka očekuje se do kraja godine.

       (rtvze.ba/Rešad Š.)