Pet stvari koje biste trebali znati o pistacijama

pistacije1. Sjedinjene Američke Države trenutno su svjetski lider u proizvodnji pistacija, nakon što su nadmašili Iran 2010. godine. Prodaja cvjeta, izvoz se udvostručio tijekom proteklih šest godina.

2. Po oraščiću sadrži svega tri do četiri kalorije! Pistacija ima manje kalorija od svih ostalih orašastih plodova. Jedno je istraživanje pokazalo da ako jedete pistacije s ljuskama, onda ćete ih pojesti manje jer vas čišćenje usporava, a prazne ljuske vizualno vam dočaravaju koliko ste ih pojeli i to vas ograničava.

3. Pistacije sadrže više kalij od svih ostalih orašastih plodova, a kalij utječe na snižavanje razine kortizola, hormona stresa.

4. Jedenje pistacije može pomoći u smanjenju kolesterola i smanjenju rizika od raka. Pistacije su izvrstan izvor fitosterola, biljnog spoja koji smanjuje razinu ‘lošeg’ kolesterola. Sadrže i antioksidanse koji su dobri za borbu protiv raka, uključujući karotenoid, beta-karoten i lutein, koji daje pistacijama prepoznatljivu zelenu boju.

5. Crvene pistacije ne postoje u prirodi! Uvoznici pistacije koriste crvenu i ponekad zelenu boju kako bi sakrili nepravilnosti zbog tradicionalnih metoda berbe.