Pet razloga zbog kojih biste čips trebali zamijeniti sjemenkama bundeve

Sjemenke bundeve već se hiljadama godinama koriste u medicinske svrhe jer su bogat izvor vitamina. Osim toga, nauka je potvrdila da im nutritivna vrijednost raste odstajanjem, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi.

Donosimo vam još nekoliko razloga zbog kojih bi ove ukusne grickalice trebale postati sastavni dio vaše prehrane.

1. SJEMENKAMA DO ZDRAVOG SRCA
Četvrtina šoljice ovih ukusnih sjemenki sadrži gotovo polovicu preporučene dnevne doze magnezija, vrlo važnog za vaše srce. Također pomaže u kontroli krvnog tlaka.

2. POBOLJŠAVA IMUNOLOŠKI SISTEM
Osim što su obiluju magnezijem, sjemenke bundeve bogat su izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunološkog sIstema, te tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i hronični umor i depresiju.

3. ODRŽAVA ZDRAVLJE PROSTATE
Još od davnina poznato je da su sjemenke bundeve važan dio prehrane za muškarce jer blagotvorno djeluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bučino ulje i sjemenke bundeve, zbog visokog udjela cinka, mogu biti posebno korisni za zdravlje muškaraca, te se nerijetko koriste u liječenju raznih zdravstvenih problema s prostatom, kao što su povećana prostata i hiperplazija, prenosi Zadovoljna.hr.

4. SMANJUJU RIZIK OD DIJABETESA
Prema istraživanjima, sjemenke bundeve pomažu kod regulacije inzulina i time sprječavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja stanica.

5. POMAŽU KOD NESANICE
Uzimanje bundevinih sjemenki nekoliko sati prije počinka, posebno u kombinaciji s voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tijela tokom spavanja.