Palestinski civili bježe sa sjevera Gaze nakon prijetnje Izraela

gaza

Nekoliko hiljada Palestinaca danas napušta svoje domove u sjevernom dijelu Pojasa Gaze nakon što ih je izraelska vojska bacanjem letaka iz zraka pozvala da se odande što prije evakuiraju iz sigurnosnih razloga, prenosi AFP.

U jutrošnjem izraelskom napadu ubijene su jedna Palestinka i trogodišnja djevojčica, što broj smrtno stradalih u izraelskoj ofanzivi na palestinsku enklavu, koja traje već šest dana, povećava na 165.

U napadima je ranjeno više od 1.000 ljudi, rekao je glasnogovornik palestinske službe za izvanredna stanja Ašraf al Kudra.

Mjesto Beit Lahiyu blizu grada Gaze stanovnici napuštaju u žurbi – automobilima, pješice ili na magarcima noseći samo najnužnije stvari, prenosi France presse.

Izraelski vojni avioni od jutros bacaju letke na sjeverni dio Pojasa Gaze pozivajući stanovnike na evakuaciju, upozoravajući kako će pojačati napade.

“Izraelska vojska namjerava napasti infrastrukturu terorista. Oni koji ne budu poštovali savjete naći će se u smrtnoj opasnosti”, upozorila je vojska.

avaz/Kaportal.ba