Otvoreni pozivi za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja

Federalni zavod za zapošljavanje ove je godine nastavio s praksom otvorenih poziva za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja. S obzirom na odlične rezultate postignute tokom prethodnih nekoliko godina, program je dopunjen novim mjerama, a povećana su i sredstva koja se realizuju putem kantonalnih službi i lokalnih biroa rada.

Programima zapošljavanja, na području Zeničko-dobojskog kantona u prošloj godini je zaposleno blizu dvije i po hiljade ljudi. Sudeći po ogromnom interesovanju za jutros otvoren javni poziv poslovnim subjektima, koji na ovaj način ostvaruju pravo na pokriće doprinosa, odnosno dijela neto plata za novouposlene, Zavod za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona ovoga puta očekuje slične rezultate, pa i bolje, s obzirom na raspoloživa sredstava.

„Oko 65 posto zaposlenih zadržavaju radna mjesta i nakon perioda od propisanih šest, odnosno 12 mjeseci, što je vrlo pohvalno i govori o uspješnosti ovih programa“, kaže Sehadet Hadžić, rukovodilac Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju Službe za zapošljavanje ZDK.

Raspodjelom sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, poslodavcima na području Zeničko-dobojskog kantona, koji su iskazali potrebu za novom radnom snagom, ove je godine odobreno osam miliona i 480.000 KM, za milion i po više u odnosu na prošlu godinu. Novina je i mjera nazvana „nova prilika“, otvorena za osobe, koje posao traže godinama.

Hadžić dodaje da već tradicionalno, najveći broj osoba prijavljenih na biroe rada, putem programa zapošljavanja i samozapošljavanja posao nalazi u realnom sektoru, teksilnoj, metalskoj i drvoprerađivačkoj industriji. Sve je veće interesovanje nezaposlenih za programe službe u zajedničkim projektima, koji ljudima omogućavaju jednu vrstu prekvalifikacije za zanimanja tražena na tržištu rada.