Otkriven nevjerovatan način na koji je nastala Islamska država

O tome šta se dešava u terorističkoj organizaciji koja se proglasila za kalifat zapadni mediji su uglavnom saznavali od bivših zarobljenika. Sada je prvi put jedan član Islamske države u nizu intervjua za “Foreign Policy” ispričao kako je ona nastala. Abu Ahmad, operativac Islamske države iz Sirije, nije se dvoumio oko toga da li će se boriti protiv režima Bashara al Asada kada su 2011. počeli protesti.

– Sa uzbuđenjem smo posmatrali revolucije u Egiptu i Libiji, nadali smo se da vjetar promjena neće zaobići našu državu – rekao je on, prenosi Blitz. Kada su demonstracije i sukobi prerasli u građanski rat 2012. godine, Ahmad je odlučio da uzme oružje u ruke i priključi se jednoj džihadističkoj grupi. Ta grupa se spajala sa drugima i 2013. godine postala dio Islamske države u Iraku kada se ona proširila u Siriju. Abu Ahmad je i danas član Islamske države Iraka i Sirije (ISIS), ali je odlučio da govori o njoj jer se ne slaže sa svime što ona čini. Kako je rekao, privukla ga je ISI jer je bila najjača sunitska grupa u regionu. Međutim, razočarala ga je njena “ekstremnost” i nasilnost prema protivnicima.

Tu je upoznao mnoge džihadiste koji su došli iz Evrope, najviše iz Belgije i Holandije. Mnogi od njih su došli sa ciljem da se bore protv Bashara al Asada i pomognu pobunjenicima, ali su kasnije postali teroristi. On se nadao da će IS ujediniti sve džihadiste, ali je njen nastanak zapravo doveo do podjela među njima. Transformacija terorističke organizacije u kalifat počela je sredinom 2013. godine i Ahmad je bio na licu mjesta.

On je pet dana uzastopno viđao Abu Bakr-al Bagdadija kako se sastaje sa vodećim džihadistima iz Egipta, Čečenije, Libije i Sirije. Tu su bila i dva visoka pripadnika Al-Nusra fronta, ali ne i vođa Abu Muhamed al Jolani. Bagdadi je 2004. godine boravio u zloglasnom američkom zatvoru Kamp Buka u Iraku zajedno sa mnogima osumnjičenim džihadistima koji će se kasnije priključiti terorističkim organizacijama. Od 2010. godine Bagdadi je vođa Islamske države u Iraku (ISI), nekadašnjeg ogranka Al Kaide u Iraku.

Organizacija ISI zapravo postoji od 1999. godine ali je promijenila ime kada je postala deo Al Kaide. Prema njegovim riječima, on je poslao Abu Muhameda al Jolanija 2011. u Siriju da napravi Al-Nusra front. Sve do početka 2013. godine ISIS i Al-Nusra front su sarađivali. Ali, Bagdadi nije bio zadovoljan, on je želio da spoji Iračane iz Al Kaide i sirijske džihadiste i napravi jednu veliku organizaciju sa njim na čelu. O tome je razgovarao sa vodećim džihadistima na sastancima u sjedištu grupe MSM u gradu Kafr Hamri na sjeveru Sirije. Abu Ahmad je u pauzama sastanaka saznao detalje. Bagdadi je rekao da svi džihadisti treba da se zakunu na vjernost njemu i da oforme zajedničku državu pod jednim imenom

– Šeik je ovde došao da nas ubijedi da ne budemo više članovi Al Nusre, već da se svi pridružimo njemu i ujedinimo pod zastavom ISIS koja će uskoro postati država – rekao je Ahmadu jedan od učesnika sastanka.

Bagdadi se na sastancima sreo sa mnogim problemima, između ostalog i time što je najveći broj okupljenih džihadista bio odan vođi  Al Kaide,  Ajmanu al Zavahiriju. Plašili su se da se radi o pobuni i pitali su Bagdadija da li se on zakleo na vjernost vođi Al Kaide. Međutim, Bagdadi je uspio da ih prevari, ubjedivši ih da se zakleo na vjernost Zavahiriju, ali ne javno, jer je tako vođa Al Kaide od njega navodno zahtijevao. Bagdadi je tvrdio da on sve radi pod komandom Al Zavahirija, a ostali džihadisti nisu mogli da provjere da li je to istina. Zavahirija niko nije video u javnosti već godinama, smatra se da se krije negde u Pakistanu ili Afganistanu, pa je veoma teško doći do njega. Zato su se džihadisti, pod uslovom da je ono što Bagdadi govori istina, zakleli na vjernost novoj organizaciji. Postojao je još jedan problem, a to je što se mnogi se nisu slagali sa stvaranjem države. Bagdadi je rekao da svi muslimani treba da imaju svoju državu, svoju teritoriju odakle će osvojiti svijet. Kako su rekli neki od okupljenih džihadista, postoji razlog zašto je Al Kaida radila u sjenci i zašto se Osama bin Laden krio – da ne bude meta neprijateljima. Bagdadi je bio uporan, njemu je bilo najvažnije da stvori državu kojom će on vladati.

Do tada džihadisti nisu imali otvorenu kontrolu nad nekom teritorijom. Stvaranje države će, kako je rekao, biti kao veliki magnet, koji će privlačiti džihadiste iz cijelog svijeta da znaju gdje da idu i da se ujedine. On je govorio o nastanku zajedničkih institucija, granica, funkcionalne birokratije. – Bagdadi i drugi džihadistički lideri su to uporedili sa putovanjem proroka Muhameda iz Meke u Medinu – rekao je Ahmad. Nakon petodnevnog sastajanja, Bagdadi je uspio da ih ubijedi da mu se zakunu na vjernost. Međutim, to je značilo da će pretvaranje ISI u ISIS dovesti do toga da sve frakcije koje je budu činile prestanu da postoje samostalno. Vođa Al Nusre se usprotivio i naredio svojim vojnicima da se ne priključe ISIS-u, ali prekasno. Velika većina boraca Al Nusra fronta ga nije poslušala i prešla je na stranu ISIS-a. ISIS je preuzeo mnoga sjedišta Al Nusre, oružje i municiju. Al Nusra je počela da se bori za opstanak, a uslijedilo je vrijeme Islamske države. Islamska država se u februaru 2014. godine zvanično odvojila od Al Kaide, a u junu se proglasila za kalifat.