Oslobođenje / SBB preko SDA ulazi u vlast ZDK-a?

Zajedno sa SDA u vlasti Zeničko-dobojskog kantona participiraju HDZBiH, A SDA i SBiH, odnosno ljudi koji su ušli u ime ove stranke, a danas rade samostalno. Za sada nema većih problema niti nekih poremećaja. Problem bi mogao nastati ako bude proširenja partnera u vlasti. Naime, uvođenjem SBB-a i eventualno DF-a u vlast, morale bi im se obezbijediti određene pozicije, da li u samoj Vladi ili među direktorskim mjestima.

Paketi

Čelnici SBB-a nedavno su najavili ulazak u vlast u nekim kantonima. Iz SDA ZDK-a za sada mudro šute. Jedina reakcija koju smo dobili je od predsjednika Kantonalnog odbora Miralema Galijaševića, koji je rekao da nema komentar na to, da se centrale dvije stranke u Sarajevu dogovaraju, a da će oni u ZDK-u ispoštovati sve što se dogovore centrale.

Iz HDZ-a BiH kažu da to zavisi od bošnjačkih političkih stranaka, a iz A SDA kako postoji dogovor o tome da onaj ko bude htio uvesti nove partnere, treba i da im da pozicije iz svoje kvote.

– O ulasku SBB-a u vlast ZDK-a ne znamo ništa. A SDA nema nikakvih informacija o tome. Ne znamo ni da li SDA dogovara sa njima ulazak. Ako se i dogovaraju, nas to ne bi trebalo da se tiče, jer imamo dogovor sa SDA koji smo napravili kada smo formirali vlast. On kaže da oni koji budu uvodili nekoga, treba da mu daju pozicije iz svojih resora. Nama niko nije potreban u ovom momentu sa strane. Nemamo ništa protiv SBB-a. Da ih mi uvodimo, dali bismo im mjesta iz našeg paketa. Ako bi ih uvela SDA, ako je to tačno, onda oni imaju obavezu da im nešto daju, izjavio je Ramo Isak, predsjednik KO A SDA i zastupnik u Skupštini ZDK-a.

Hašim Mujanović, načelnik Općine Zavidovići i donedavno predsjedavajući Kantonalnog vijeća SBiH ZDK-a, Azra Šabanović, ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a, Samir Karahasanović, kantonalni zastupnik, i Arnes Sinanović, vijećnik i donedavni predsjednik OO SBiH Zavidovići, zbog sukoba sa čelnicima SBiH napustili su ovu stranku.

Mujanović, koji je bio potpisnik sporazuma o formiranju vlasti u ZDK-u, napominje da njih četvero koji su napustili SBiH rade samostalno te da nisu opredijeljeni ni za jedan politički subjekt.

U SBK ne dirajte

– Kad je u pitanju eventualno uvođenje SBB-a i DF-a u vlast ZDK-a, podsjetio bih na to da, kad je trebalo da se formira Vlada ZDK-a, ja sam kao tadašnji predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH potpisao sporazum sa SDA po kojem smo iz paketa te stranke dobili jednu ministarsku poziciju. U tom sporazumu stoji da, bez obzira na neke promjene, pregrupisavanja i restrukturiranja kantonalne Vlade, mi ostajemo dio Vlade i bloka SDA, istakao je Mujanović.

Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK-a, rekao nam je da su SDA i HDZBiH skupa formirali kantonalnu Vladu, da tada nisu imali podršku od SBB-a, kao ni od DF-a.

– Nije nam potrebna podrška, mi ne želimo i nećemo raspakovati Vladu SBK-a, naglasio je Mekić.

 

Visoko.co.ba/Oslobođenje.ba