OSLOBOĐENJE EP BiH: Jašarević neće dobiti novi mandat, Nermin Mandra favorit

Zastupnički dom Parlamenta FBiH na zadnjoj sjednici nije prihvatio izvještaje o poslovanju Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB za 2015, 2016. i 2017. godinu. Međutim, u državi kakva je BiH, to ne mora, i najvjerovatnije neće biti dovoljno dobar razlog da se pokrene smjena upravljačkih struktura, a posebno iz razloga što mandat aktuelnih direktora Bajazita Jašarevića i Marinka Gilje svakako ističe već u prvim mjesecima 2020. Tako će obojica, najvjerovatnije, proći bez posljedica.

Isplivaće treći

Kada je u pitanju Elektroprivreda BiH, jedno je sigurno, a to je da Jašarević neće dobiti novi mandat. Kao njegovi nasljednici spominju se Admir Andelija, trenutni izvršni direktor za distribuciju u tom preduzeću, i Nermin Mandra, zastupnik SDA u Parlamentu BiH i bivši načelnik Općine Kakanj. U ovom momentu može se samo nagađati koji od njih dvojice ima veću podršku u stranci, ali je poznato da iza njih stoje različite lokalne zajednice. Naime, Andelija je iz Tuzlanskog kantona, kao i Jašarević, a Mandra iz Zeničko-dobojskog, odnosno kantona koji se smatra nepravdeno zapostavljenim kada je u pitanju pozicioniranje kadrova u Elektroprivredi.

Naši sagovornici, koji nisu željeli da im otkrivamo imena, a koji bi na mjestu direktora željeli vidjeti Mandru, navode da je budući rad kakanjskog rudnika i termoelektrane doveden u pitanje zbog lošeg upravljanja u EPBiH i nesposobnosti aktuelne uprave. Također, tvrde da je TK uvijek bio u superiornijem položaju.

Možda bi činjenica da je priča oko bloka 7 Termoelektrane Tuzla konačno zaokružena mogla prevagnuti u odluci iz kojeg kantona imenovati novog direktora. U proteklom periodu dovođeni su Tuzlaci kako bi do kraja izgurali taj projekat, a sada više za tim nema potrebe.

I dok se njih dvojica za sada spominju kao kandidati, dobro upućeni ne negiraju mogućnost da se pojavi i neko treći. Pojašnjavaju da je upitno ima li Andelija i kakvu podršku u stranci, a za Mandru kažu da je već morao napustiti zastupničke klupe ako planira preuzeti poziciju u Elektroprivredi. Pored toga, nije isključeno da ovaj dio kolača pripadne i nekom od koalicionih partnera SDA, jer raspodjela funkcija još nije dogovorena, pa bi u igru mogli upasti kadrovi DF-a ili SBB-a.

Takvih stranačkih kalkulacija nema kada je u pitanju Elektroprivreda HZHB, jer mjesto direktora sigurno je rezervisano za HDZBiH.

Penzija u mandatu

Ova stranka, kako saznajemo, željela bi zadržati Marinka Gilju, uprkos tome što je ovu kompaniju doveo na rub propasti. Ta nastojanja jedino bi im mogla poremetiti uredba Vlade Federacije od 31. oktobra o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH. Naime, prema novom rješenju, za člana uprave privrednog društva s većinskim učešćem državnog kapitala ne može biti imenovana osoba koja u vrijeme raspisivanja javnog konkursa ima 65 i više godina, kao i koja bi tokom mandata ispunila zakonom predviđene uvjete za penzionisanje, a što bi bilo u Giljinom slučaju već naredne godine.