OHR o problemima s biračkim odborima: Odgovornost na CIK-u, izbori moraju biti pošteni

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) upoznata je sa problemom nezakonite procedure prilikom imenovanja biračkih odbora, zbog čega su pojedini politički subjekti danas zatražili odgađanje izbora u pojedinim gradovima.

“OHR je upoznat sa ovim problemima. Centralna izborna komisija (CIK) BiH ima odgovornost da osigura integritet izbornog procesa. Izbori moraju biti slobodni i pošteni”, rekao je za Vijesti.ba portparol OHR-a Mario Brkić, odgovarajući na upit u vezi sa posljednjom u nizu uočenih nepravilnosti.

Prema saznanjima Vijesti.ba, određeni politički subjekti prigovore su uputili CIK-u BiH, ali i drugim releventnim međunarodnim institucijama.

U jednom od takvih dopisa navedeno je da na lokacijama pojedinih biračkih mjesta, odnosno u cijelim izbornim jedinicama nisu provedene procedure imenovanja biračkih odbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Konkretno nije ispoštovan rok od 30 dana prije održavanja izbora u kojem roku je trebalo imenovati predsjednika, članove i zamjenike biračkih odbora, a u proceduri žrijebanja za kandidate koji su odustali od imenovanja nije poznato po kojim kriterijima je izvršeno imenovanje zamjenskih članova niti je osigurano pravo na prigovor.