Od Bacha do sevdaha: Rudarska glazba Kakanj obilježila 65. godišnjicu

Orkestar kakanjskog rudnika koncertom u gradu u kojem je i osnovan, obilježio je 65. godišnjicu.

Koncert je održan na platou ispred kakanjske pošte. Iako sviraju širom države i van njenih granica, ističu da rođendane slave samo sa svojim sugrađanima.

Mirsad Dervoz iz Rudarske glazbe Kakanj kaže da sviraju od ”Bacha do sevdaha” i da će se s takvim repertoarom predstaviti i ovim povodom.

-Sviramo, kako je to bilo i na početku, klasičnu muziku, sevdalinke, narodne i zabavne pjesme, ilahije i kaside, rekao je Dervoz.

Naveo je da je društvo multinacionalno, svih dobi i raznih zanimanja. Ima uposlenika rudnika, ali i, kako ističe Dervoz, ljekara, studenata, penzionera, nezaposlenih.

Podsjeća da je ovaj orkestar rudarske muzike osnovan u rudniku 1952. godine na inicijativu muzičkih zaljubljenika, a da je prvi učitelj i dirigent bio Ivica Grgić.

Nemoguće je, naglašava, zamisliti bilo kakvu manifestaciju, priliku, obilježavanje praznika, jubileja, radnih uspjeha, kulturnih i sportskih manifestacija i komemoracija u Kaknju, a da orkestar rudnika u tome nije dao doprinos.

Ne strahuju da orkestar neće nastaviti s tradicijom jer, siguran je Dervoz, mladi Kakanjci vole muziku i znaju vrijednost ovog orkestra.