Obilježavanje Dana šehida: Položeno cvijeće u Gradskom spomen-parku

mkcProgram obilježavanja Dana šehida realizira Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj u saradnji sa Medžlisom IZ Kakanj, a pod pokroviteljstvom Općine Kakanj.

Prije polaganja cvijeća upriličen je obilazak šehidskog mezarja u džematu Brnj.

U Čaršijskoj džamiji je upriličeno učenje kelime-i-tevhida šehidima i poklanjanje hatme koji su proučili imami Medžlisa IZ Kakanj.

Programom je planirano i  da se večeras, sa početkom u 18.00 sati, u Sportskoj dvorani Kakanj, igra turnir u malom nogometu omladinskih ekipa FK “Rudar” Kakanj i FK “Mladost” Doboj, Kakanj.

Tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, u borbi za slobodu, živote je dalo 285 boraca iz Kaknja od kojih je 17 posthumno odlikovano najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

U znak sjećanja na kakanjske šehide i poginule borce, nekoliko godina poslije rata, u Gradskom spomen-parku u Kaknju, izgrađeno je spomen-obilježje sa pločama na kojima su uklesana imena šehida. Ploče su postavljene tako da asociraju na latice cvijeta, cvijeta koji simbolizira ljepotu ideala sa kojima su šehidi i poginuli borci išli u borbu.

Sa laticama ruža stopio se polumjesec što simbolizira borbu našeg naroda za svoje dostojanstvo.

Zamisao autora idejnog rješenja spomen-obilježja bilaje podstaći posjetioce na razmišljanje kako bi barem na čas dobili sliku veličine žrtve koju su dali najbolji sinovi Kaknja i BiH.

Press Općine/Kaportal.ba