Nova akvizicija Nijaza Hastora: Prevent objavio ponudu za preuzimanje Saniteksa

Preventove kompanije Athabasca Investment te Pro Consulting već posjeduju oko 35 posto dionica u Saniteksu, iz Velike Kladuše a ponuda za preuzimanje se odnosi na preostali dio od oko 65 posto.

Ponuda za preuzimanje se odnosi na 303.364 redovne dionice, što u procentu iznosi 65,6112 %. Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 9,15 KM.

Rok važenje ove ponude je 28 dana. Saniteks je jedini proizvođač medicinskih sredstava, sanitetskih i higijenskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, a nakon što je grupacija Prevent prije više od tri godinu postala manjisnki suvlasnik Saniteksa, firma je zabilježila značajan rast proizvodnje i prodaje prizvoda na domaćem a pogotovo na ino tržištu.

Dobru reputaciju i tržišnu poziciju Saniteks prvenstveno duguje proizvodnji vrlo kvalitetne gaze i proizvoda od gaze po čemu je firma iz Velike Kladuše uvijek bili prepoznatljivi. To je, između ostalog, i osnovna konkurentska prednost Saniteksa na tržištu jer je među rijetkim firama u Evropi koja ima vlastiti pogon za proizvodnju gaze.

U segmentu razvoja poslovanja kao jedan od značajnijih izdvaja se projekt pokretanja proizvodnje u pogonu Bužim. Radi se o proizvodnji opreme za sigurnosnee snage širom svijeta vodećeg brenda u ovoj oblasti NFM. Saniteks danas na obje lokacije, Bužim i Velika Kladuša, zapošljava blizu 350 uposlenika.

Također, ugovorena je saradnja sa novim kupcima, kao što su Troge Gmbh. (Njemačka), One Med group (Češka), Orthopaedic Suppliers (Južna Afrika), Koslabor (Kosovo), Phoenix Pharma (Makedonija), te Glosarij (Crna Gora).

Saniteks više od 50 posto svojih proizvoda uspijeva plasirati na inostanim tržištima, prvenstveno na tržište Evropske unije.