Nermin Mandra najozbiljniji kandidat za novog generalnog direktora „Elektroprivrede BiH“

Nermin Mandra, bivši načelnik općine Kakanj i aktuelni poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, najozbiljniji je kandidat za novog generalnog direktora „Elektroprivrede BiH“, potvrđeno nam je iz više izvora.

Stranačka baza

Mandra bi tako na ovoj poziciji trebao zamijeniti Bajazita Jašarevića. Prema informacijama “Avaza“, Jašarević je već stekao uvjete za penziju i uskoro će napustiti ovu poziciju.

Iako još nije formirana Vlada FBiH, načelni dogovori koalicionih partnera već polako idu u preslagivanje državnih kompanija, a prema preliminarnom dogovoru, SDA bi trebala zadržati „Elektroprivredu BiH“.

Mandri je već prije nekoliko dana i ponuđena ova pozicija, ali bi on ipak više volio ući u Vladu FBiH, a poziciju direktora EPBiH prepustiti nekome drugome. On se ranije dovodio u vezu s pozicijom premijera FBiH, na kojoj će, kako smo i pisali, još četiri godine ostati Fadil Novalić.

O tome će odlučivati i Kadrovska komisija SDA. Mandra ima podršku i lidera SDA Bakira Izetbegovića.

No, izvori „Avaza“ iz SDA navode da je za ovu poziciju mnogo zainteresiranih kandidata, a da bi Predsjedništvo stranke trebalo dati konačnu riječ.

Pitanje u vezi s dogovorom koalicionih partnera jeste i kome će pripasti čelna pozicija u „BH Telecomu“. U igri su i pozicije u „BH Pošti“, „BH Gasu“, Aerodromu Sarajevo…

Produžen mandat NO

Saznajemo da je Vlada FBiH produžila mandat za naredna tri mjeseca članovima Nadzornog odbora EPBiH, s Izetom Žigićem na čelu.

Potrebno je još da ih imenuje Skupština „Elektroprivrede“, koja ja zakazana za 27. avgust.