Najviše nesreća na autocesti A1 na dionici Kakanj – Visoko

Vožnja u suprotnom smjeru, okretanje nasred prometne trake, vožnja unazad u tunelu, samo su neke od izuzetno opasnih situacija koje se događaju na autocestama u Federaciji BiH.

Nisu samo vozači ti koji čine prekršaje na autocesti. Nerijetko je slučaj da pješaci i biciklisti ulaze i kreću se autocestom iako je to zakonom zabranjeno.

Voznja u krivom smjeru, foto: Avaz

Svake godine se bilježi sve više vozača na autoputu, ali i sve više prometnih nesreća. Prošle godine ih je bilo čak 235, pretprošle godine 212, a 2016. 199. Prema podacima ministarstava unutarnjih poslova, u više od 50 posto slučajve glavni krivac je neprilagođena brzina.

Kako je dionica Kakanj – Visoko najduža dionica na autocesti A-1, na njoj se dogodi najviše prometnih nesreća.

– Vozači najmanje poštuju ograničenja brzine prilikom kretanja na autocesti, a posebno se ne poštuje na mjestima gdje su niža ograničenja, upravo na mjestu izvođenja radova i na prilazima naplatnim mjestima – rečeno je za Avaz iz “Autocesta FBiH”.

Posebno ističu da na mjestima gdje su radovi, vozači teretnih vozila ne poštuju ograničenja brzine.

Bahatost ili neznanje vozača koji čine ovakve prekršaje, pri čemu ugrožavaju i svoju i sigurnost ostalih učesnika u prometu, bilježile su nadzorne kamere Odjela za upravljanje i nadzor prometa “Autocesta FBiH”. Trenutno je u funkciji 306 kamera, a u Kontrolnom centru radi 15 operatera.