Na području ZDK-a svi putevi prohodni, počela sanacija šteta od poplava

“Svi putevi u Zeničko-dobojskom kantonu, koji su bili zatvoreni zbog poplava ili klizišta, od sinoć su ponovo prohodni”, potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK Džavid Aličić.

Posljednji su, tokom noći, za promet otvoreni regionalni put Maglaj – Zavidovići te lokalni put prema selu Orahovica, na području Grada Zenica, gdje su poplave i izazvale najviše problema i šteta.
 
“Put prema Orahovici bio je zatvoren zbog potopljenog podvožnjaka u naselju Nemila, ali i on je nakon pada vodostaja Bosne sada otvoren. Bosna je jutros, prema posljednjem mjerenju u Zenici, na nivou od tačno 2,5 metra. U nedjelju ujutro je bila na 3,2 metra, a u 21 sat na kritičnih pet metara”, ističe Aličić.
 
Navodi da je, nakon što je jučerašnji dan protekao u sanaciji oštećenih putnih pravaca, danas akcenat na sanaciji privatnih imanja. Intenzivno se danas radi i na pročišćavanju kanala i zapušenih odvoda, ali i na njihovom proširenju.
 
“Nasreću, za razliku od poplava 2014. godine, ovog puta definitivno nisu direktno bili ugroženi životi ljudi. Imali smo 14 izmještenih porodica u Zenici, ali oni su se izmještali ili u blizini svojih domova ili su ostajali u svojim kućama i prelazili na više spratove, ali definitivno ljudi nisu bili ugroženi. Nije bilo potrebe za osiguranjem smještaja”, ističe Aličić.
 
Komisija za procjenu šteta općine Kakanj, kazao je, već je počela s radom, a danas ili sutra će s radom početi i gradska komisija u Zenici.
 
“Građani će dobiti rok od sedam dana od proglašenja elementarne nepogode, a koji teče od nedjelje, 3. februara, da prijave nastale štete na svojoj imovini”, navodi Aličić.