Muslimani širom svijeta proslavljaju Bajram

bajram-klanjanjeVjernici islamske vjeroispovijesti u zemljama Balkana, kao i u većini zemalja u svijetu, danas su počeli obilježavanje Ramazanskog bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika, javlja Anadolu Agency (AA).

Muslimani u zemljama regiona klanjanjem bajram-namaza dočekali su Ramazanski bajram koji se, prema islamskoj tradiciji, smatra jednim od najvažnijih praznika za koji se muslimani pripremaju i po nekoliko dana kako bi ga dočekali na najljepši i poseban način.

Vjernici su se nakon bajram-namaza po izlasku iz džamije, nakon tradicionalnog čestitanja bajramskog blagdana, riječima „Bajram šerif mubarek olsun”, uputili mezarima, kako bi uputili dovu za svoje umrle.

Tokom bajramskih praznika muslimanski vjernici posjećuju i čestitaju praznik svojim najmilijima, rođacima, komšijama i prijateljima. Posjete rodbini i prijateljima su obavezan i sastavni dio bajramskih blagdana muslimanskih vjernika.

Nakon mjesec dana ramazanskog posta, Ramazanski bajram je prilika da se uživa u raznim poslasticama i tradicionalnoj bajramskoj sofri koja predstavlja poseban moment za prijatno druženje i uživanje u društvu članova porodice i prijatelja.

Bajramska sofra ima posebno i jedinstveno značenje za muslimane diljem svijeta. Tradicionalni bajramski ručak je prilika kada se muslimani okupljaju kako bi sa svojim najmilijima i komšijama proslavili praznik i završetak mjeseca ramazana.

Bajramska trpeza na Balkanu, osim poznatih slanih jela kao što su sogan dolma, ćevapi kao i razne vrste pita i čorbi, sastoji se od poslastica kao što su baklave, hurmašice, tulumbe, tufahije i kadaif.

Centralna bajramska svečanost u BiH održana je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Osim u BiH, širom Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Kosova i Makedonije, vjernici islamske vjeroispovijesti počeli su danas proslavu najvećeg muslimanskog praznika, obavljanjem bajramske molitve, bajram-namaza.

U Beogradu je bajram-namaz održan u Bajrakli džamiji, u kojoj nije bilo dovoljno mjesta za sve one koji su došli da klanjaju. Bajram-namaz je obavljen i na području Sandžaka u Srbiji gdje živi veliki broj Bošnjaka, kao i u Preševskoj dolini gdje su nastanjeni Albanci.

Na području Sandžaka, bajram-namaz podovodom Kurban-bajrama je klanjan na više od 300 mjesta, a centralne bajramske svečanosti održane su u Novom Pazaru.

U Hrvatskoj je centralna svečanost Bajram-namaza obilježena u Zagrebačkoj džamiji koja je bila ispunjena po posljednjeg mjesta vjernicima koji su na ovaj način dočekali ovaj veliki muslimanski praznik.

Drugi dan Ramazanskog bajrama u BiH obilježava se i kao Dan šehida. U utorak 29. jula u 10 sati planirana je posjeta šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje će delegacije obići mezarja i proučiti Fatihu, Jasin i dovu.

Ramazanski bajram je nastupio nakon što su muslimani sinoć sa nastupanjem vremena akšam-namaza ispratili sveti mjesec ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane, pića, i drugih tjelesnih užitaka, piše Anadolu Agency.