Mladi sportisti iz Kaknja na velikom finalu takmičenja “Sportske igre mladih”

Sedme BH Telecom Sportske igre mladih (SIM) su stigle do velikog finala u Sarajevu. Nakon dva mjeseca vesele SIM turneje i 28 regionalnih centara, među kojima je i Kakanj, dobili smo finaliste za 2017. godinu. Veliko finale će se održati u Sarajevu od 10. do 14.augusta 2017.godine.

Na veliko finale putuju i kakanjski mladi sportisti-pobjednici takmičenja koje je nedavno realizirano u kakanjskoj sportskoj dvorani, u saradnji Javne ustanove Kulturno-sportski centar, Općine Kakanj i Naše škole sporta.

Prijevoz za kakanjske učesnike velikog finala finansira Sportski savez općine Kakanj. Na programu velikog finala, mali nogomet i ulična košarka su 10.augusta, dok će se ostala takmičenja (odbojka, rukomet, tenis…) realizirati od 12.do 14.augusta.

U uličnoj košarci – kategorija 2002. godište i mlađi Kakanj će predstavljati ekipe „Varioci“ u muškoj konkurenciji, te „Selfie“ u ženskoj konkurenciji. U odbojci naši predstavnici će biti  ekipe „Volleyball team“ u muškoj konkurenciji, te „OK Arabi“ u ženskoj konkurenciji.

U malom nogometu – kategorija 2006. godište i mlađi Kakanj će predstavljati dječaci iz FK Mladost. U malom nogometu – kategorija 2002.godište i mlađi plasman na finalno takmičenje Igara u Sarajevu ostvarili su dječaci iz ekipe FK „Rudar“.

Međunarodno finale Sportskih igara mladih će se održati od 18.do 22.8.2017. godine u Splitu.

Sportske igre mladih pružaju djeci i mladima mogućnost da potpuno besplatno učestvuju u profesionalno organiziranim takmičenjima. Najbitnije od svega je da se takmičiti može svako, te da učesnici Igara ne moraju biti aktivni sportisti, već samo ljubitelji zdravog načina života i prijateljstva. Cilj Igara je da naši budući naraštaji kroz sport upoznaju sebe i druge, steknu samopouzdanje, razviju osobnost, pokažu vrline, usvoje pravilne životne navike, te steknu prijatelje za cijeli život.

U dvadeset godina organizacije Igara u Hrvatskoj, tri godine u Srbiji i šest godina u Bosni i Hercegovini, na Igrama je učestvovalo preko 1.000.000 djece i mladih.

Igre su organizirane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svjetske nogometne federacije. Podršku Igrama daju eminentna imena iz sportskog i političkog života, pa su tako počasni predsjednici Sportskih igara mladih gospoda Sir Dave Richards, predsjednik Premier Lige  i Ivica Osim. Ambasadori Igara su Predrag Mijatović, David Beckham, Jose Mourinho, Sven-Goran Eriksson, Franz Beckenbauer, Edin Džeko, Vedad Ibišević, Miralem Pjanić, Mirza Teletović i mnogi drugi.

Specijalni partner Igara je Olimpijski komitet BiH. Partneri Igara su Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine i Košarkaški savez Bosne i Hercegovine.